ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το poll του Act for Earth για τις προτεραιότητες μετά την πανδημία – Τι απάντησαν οι πολίτες

Το poll του Act for Earth για τις προτεραιότητες μετά την πανδημία – Τι απάντησαν οι πολίτες

Να στηριχθούν πρωτίστως τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν από την πανδημία, ζητούν οι πολίτες και ακολούθως να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Την ανάγκη να στηριχθούν τα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία θέτουν οι πολίτες ως προτεραιότητα για τη μετά – covid εποχή, όπως απάντησαν στη μεγάλη δημοσκόπηση του Act for Earth. Το ερώτημα αφορούσε στο ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά την πανδημία, με προτεινόμενες απαντήσεις που σχετίζονταν με την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ανάπτυξη, την εφαρμογή των διατάξεων της ΕΕ και τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων.

Το ερώτημα «έτρεξε» μέσω της σελίδας του Act for Earth, της ψηφιακής πλατφόρμας του CNN Greece για το περιβάλλον, αλλά και μέσω της σελίδας του μέσου στο facebook και τα αποτελέσματα προέκυψαν ως εξής:

- Αρχικά τέθηκε το ερώτημα «Ποια θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων μετά την πανδημία;» με δυνατότητα απάντησης μεταξύ των δύο πρώτων επιλογών και το αποτέλεσμα ήταν:

  • Οικονομική ανάπτυξη με ταχείς ρυθμούς: 45%
  • Κλιματική Αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη: 55%

- Κατόπιν, το ίδιο ερώτημα τέθηκε με δυνατότητα απάντησης μεταξύ των δύο επόμενων επιλογών, όπου οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν:

  • Στήριξη στρωμάτων της κοινωνίας που επλήγησαν: 79%
  • Η εφαρμογή των διατάξεων της ΕΕ: 21%

- Τέλος, το ερώτημα τέθηκε με δυνατότητα απάντησης μεταξύ των δύο δημοφιλέστερων επιλογών των προηγούμενων polls, όπου οι πολίτες έδειξαν ξεκάθαρα πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν από την πανδημία και κατόπιν η ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής:

  • Κλιματική Αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη: 35%
  • Στήριξη στρωμάτων της κοινωνίας που επλήγησαν: 65%

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της επιβάρυναν το κοινωνικό σύνολο, ειδικά όσον αφορά σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα που υποχρεώθηκαν να μείνουν αδρανή έως ότου περιοριστεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Με το μέλλον, αυτή τη στιγμή, να παραμένει ασαφές ως προς το τι ακολουθεί τον επόμενο χειμώνα, αλλά και τα χρόνια που έρχονται, οι πολίτες ανησυχούν και δηλώνουν ξεκάθαρα πως χρειάζεται οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη να ενσκήψουν στα συγκεκριμένα προβλήματα, ανακουφίζοντας εκείνους που δυσκολεύονται περισσότερο να τα βγάλουν πέρα.

Εν τούτοις, παραμένει ενθαρρυντικό το γεγονός πως στη δεύτερη θέση των απαντήσεων έρχεται η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη, που οι πολίτες εκτιμούν ότι θα πρέπει να είναι στη δεύτερη θέση των προτεραιοτήτων των αρχών, μετά το πέρας της πανδημίας. Ο πλανήτης έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου εδώ και αρκετό καιρό και όντως, προ πανδημίας, κυβερνήσεις και κράτη ανά την υφήλιο είχαν στραφεί στη λήψη μέτρων προς την αναστροφή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο, οι 17 στόχοι του ΟΗΕ και βέβαια η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει εδώ και τώρα η ανθρωπότητα, ώστε – πολύ απλά – να σωθεί η Γη.

Το Act for Earth, η πλατφόρμα του CNN Greece για το περιβάλλον, απευθύνεται στους ενεργούς πολίτες και ζητά την άποψη και τη θέση τους για μια σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας, μέσω δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στα social media του μέσου. Κάθε μήνα, μία νέα δημοσκόπηση βρίσκεται στον αέρα και καταγράφει τον σφυγμό της κοινωνίας για τα φλέγοντα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα, την ενέργεια, την ανακύκλωση, την υπεύθυνη κατανάλωση και άλλα.

Στον «αέρα» βρίσκεται ήδη η επόμενη δημοσκόπηση του Act for Earth, με το ερώτημα:

Ποια αλλαγή για την προστασία του περιβάλλοντος κάνατε στη ζωή σας τελευταία;

-Δεν χρησιμοποιώ πλαστικές σακούλες, καλαμάκια κά

-Συμμετέχω σε εθελοντικούς καθαρισμούς

-Μείωσα την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι

-Κάνω ανακύκλωση στο σπίτι

Μπορείτε να ψηφίσετε στην ιστοσελίδα του Act for Earth και μέσω της σελίδας του CNN Greece στα Social Media (μείνετε συντονισμένοι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ