ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Συναγερμός» από τους επιστήμονες: Ο πλανήτης πρέπει να προετοιμαστεί για νέους αφόρητους καύσωνες

«Συναγερμός» από τους επιστήμονες: Ο πλανήτης πρέπει να προετοιμαστεί για νέους αφόρητους καύσωνες
AP Photo/Mark Lennihan, File

Οι αυξημένες θερμοκρασίες θα χτυπούν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ένταση στο εξής, περισσότερο από ό,τι περιμέναμε, προειδοποιούν οι επιστήμονες του κλίματος με αφορμή το φονικό κύμα ζέστης που έπληξε πρόσφατα τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το αφόρητο κύμα ζέστης της περασμένης εβδομάδας που κατεγράφη στη Βρετανική Κολομβία, την πολιτεία της Ουάσινγκτον και το Πόρτλαντ υπερέβη το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας κατά πάνω από πέντε βαθμούς Κελσίου σε κάποια σημεία – μία άνοδος που δύο εβδομάδες πριν θα έμοιαζε απίθανη, λένε οι επιστήμονες, και πυροδοτεί ανησυχία ότι το κλίμα ίσως πέρασε ένα επικίνδυνο κατώφλι.

Η πρώτη ανάλυση για το πρωτοφανές κύμα ζέστης που σάρωσε τις παραπάνω περιοχές, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή, αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών, έκανε τις ακραίες καιρικές συνθήκες τουλάχιστον 150 φορές πιο πιθανές.

Οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε κάθε γωνιά της γης, ως αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου και οι επιστήμονες καιρό τώρα έχουν προειδοποιήσει ότι τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας θα σπάνε όλο και πιο συχνά.

Ωστόσο, στη νέα αυτή μελέτη, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το σκαρφάλωμα του υδράργυρου αυτή τη φορά ξεπέρασε ακόμη και το χειρότερο σενάριο των κλιματικών τους μοντέλων. Αναγκάστηκαν έτσι να αναθεωρήσουν τις υποθέσεις τους για τα κύματα ζέστης και να εξετάσουν την πιθανότητα και άλλα μέρη του κόσμου να ζήσουν παρόμοια φαινόμενα.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο άλμα καταγεγραμμένης θερμοκρασίας που έχω δει ποτέ», λέει ο δρ. Φρίντρικ Ότο, διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου για την περιβαλλοντική αλλαγή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος του δικτύου World Weather Attribution, το οποίο διεξήγαγε τη μελέτη. «Ασφαλώς και δεν πρέπει να περιμένουμε από τους καύσωνες να συμπεριφερθούν στο μέλλον όπως έκαναν στο παρελθόν… έτσι πρέπει να προετοιμαστούμε ανάλογα», αναφέρει η Guardian.

Περισσότερο από τις καταιγίδες και τις πλημμύρες, για τον Ότο οι εκπομπές αερίων από τον άνθρωπο είχαν τη σαφέστερη και πιο καταστροφική επίδραση στα κύματα θερμότητας, τα οποία τώρα φτάνουν σε επίπεδα που δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς στα τρέχοντα μοντέλα υπολογιστών.

Η βασική μέριμνα πλέον είναι αν οι περιοχές που επηρεάζονται στέκονται απλώς άτυχες ή αν η κλιματική αλλαγή έχει διαβεί ένα κατώφλι και έχει εισέλθει σε μία νέα φάση όπου ένα μικρό κομμάτι της γενικής υπερθέρμανσης μπορεί να προκαλέσει μία πιο γρήγορη αύξηση των ακραίων θερμοκρασιών.

Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα, αλλά οι ερευνητές θα μελετήσουν τώρα επειγόντως εάν πρόσθετες μορφές διαταραχής του κλίματος, όπως η ξηρασία ή η επιβράδυνση της ροής, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα κύματα θερμότητας.