ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οργάνωση Γη: Οφείλουμε να δημιουργήσουμε πόλεις υγιείς, ασφαλείς και ανθεκτικές στην κλιματική κρίση

Οργάνωση Γη: Οφείλουμε να δημιουργήσουμε πόλεις υγιείς, ασφαλείς και ανθεκτικές στην κλιματική κρίση

Στην ανάγκη οι πόλεις μας να γίνουν «υγιείς, ασφαλείς και ανθεκτικές» ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της περιόδου κλιματικής κρίσης που διανύουμε, επισημαίνουν στο Act for Earth τα μέλη του ΔΣ της Οργάνωσης Γης, Αλέξης Γαληνός και Ντίνος Μαχαίρας.

Η Οργάνωση Γη είναι μία ελληνική οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, με πλούσια δράση επί μία δεκαετία τόσο αναφορικά με περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ενήλικες όσο και με μια σειρά δράσεων για το περιβάλλον.

«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε πόλεις που είναι υγιείς, ασφαλείς και ανθεκτικές», δηλώνει στο Act for Earth ο κύριος Αλέξης Γαληνός και εξηγεί πως η απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι «περισσότερο πράσινο στις πόλεις». Για τον σκοπό αυτό, η Οργάνωση Γη, σε συνεργασία με την P&G και το Ariel, καθώς και με την αλυσίδα supermarket ΑΒ Βασιλόπουλος, προχωρά σε στοχευμένες δενδροφυτεύσεις και σε δημιουργία χώρων πρασίνου μέσα στις πόλεις, «όπως τα πάρκα τσέπης ή τα δασάκια», ενώ όπως τονίζει ο κύριος Γαληνός, πρόκειται για «μία απόδειξη στην πράξη, πως μέσω συνεργειών του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών αλλά και τη σύμπραξη των Δήμων, μπορούμε να προχωρήσουμε γρηγορότερα στο να γίνουν οι πόλεις μας περισσότερο βιώσιμες για όλους».

«Ο στόχος (σ.σ. της Οργάνωσης Γη) ήταν εξαρχής η διάδοση της έννοιας της Κοινωνικής & Περιβαλλοντικής Νοημοσύνης. Δηλαδή, μιας Συλλογικής Ευφυΐας που αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο κοινωνικής αντίληψης και συμπεριφοράς, αποκαθιστώντας την σύνδεση ανθρώπου-φύσης», δηλώνει άλλωστε ο κύριος Ντίνος Μαχαίρας και τονίζει πως «μέσω της υιοθέτησης αλλαγών στη δική μας συμπεριφορά και πρακτική καθημερινότητα μπορούμε να πετύχουμε μικρές νίκες για ένα βιώσιμο μέλλον, που συνεισφέρουν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα συμβάλλουν στη συλλογική ευημερία».

«Ως πολίτες έχουμε κι εμείς την ευθύνη να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, αλλά και να αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα συμμετάσχουμε στη μετάβαση», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με τους Αλέξη Γαληνό και Ντίνο Μαχαίρα στο Act for Earth:

- Η Οργάνωση Γη μετρά σήμερα περισσότερα από δέκα χρόνια δράσης στον χώρο του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ποιος είναι ο απολογισμός αυτής της πορείας;

Ντίνος Μαχαίρας: Ένας τρόπος να αποτυπώσουμε τον απολογισμό μας είναι με τους αριθμούς. Περισσότερα από 70.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει στα προγράμματά μας βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Έχουμε δημιουργήσει συνεργασίες με περισσότερα από είκοσι Πανεπιστήμια και με δεκάδες επιχειρήσεις. Είχαμε τη χαρά να μας πλαισιώσουν χιλιάδες εθελοντές από 45 διαφορετικές χώρες. Το πρότυπο κέντρο ανοιχτής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Οργάνωσης Γη, το Κέντρο της Γης στο Ίλιον-Αττικής, έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 1.000.000 επισκέπτες. Δημιουργήσαμε χώρους πρασίνου και προσφέραμε προγράμματα σύνδεσης με τη φύση σε σχολεία, σε ταράτσες και πλατείες της Αττικής καθώς και σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων. Κάτι αρκετά πιο δύσκολο να εκφράσουμε σε έναν απολογισμό, αφορά τα “βιώματα” και αναφέρομαι και στα συναισθήματα. Το συναίσθημα, λοιπόν, που κατ’ εμέ έχει επικρατήσει είναι αυτό της ευγνωμοσύνης, λόγω του πλήθους σχέσεων εμπιστοσύνης και στενών δεσμών που δημιουργήσαμε μέσα σε αυτά τα πρώτα δέκα χρόνια.

- Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της Οργάνωσης Γη;

Αλέξης Γαληνός: Το 2020 με αφορμή την επέτειο των 10 ετών λειτουργίας μας είχαμε προγραμματίσει μια σειρά δράσεων εορτασμού, ανασκόπησης και συλλογικού επανα-σχεδιασμού. Τον εορτασμό, δυστυχώς λόγω covid19, προφανώς τον ματαιώσαμε. Είχαμε όμως την ευκαιρία να ξεκινήσουμε το σχεδιασμό και να βάλουμε τις βάσεις για τα επόμενα βήματα. Με αφετηρία, λοιπόν, τα όσα έχουμε μάθει από τις επιτυχίες μας αλλά και από τις αστοχίες μας, ιδίως όσον αφορά τα προγράμματα στο Κέντρο της Γης, ο νέος μεγάλος στόχος μας είναι να μοιραστούμε αυτές τις εμπειρίες και να μεταφέρουμε αυτή τη γνώση και σε άλλα μέρη και τοποθεσίες, δίνοντας μάλιστα έμφαση στη συνεργασία με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε σε κάθε πόλη της Ελλάδος να αναπτυχθούν προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις σύνδεσης των κατοίκων με τη φύση.

- Πώς αξιολογεί η Οργάνωση Γη την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την προσπάθεια αναστροφής των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής;

Ντίνος Μαχαίρας: Το 2015 περισσότερες από 190 χώρες συμφώνησαν σε ένα οικουμενικό και ελπιδοφόρο πλάνο δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων που κατά συνέπεια δημιουργούνται ή διογκώνονται. Υιοθέτησαν τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και υπέγραψαν επίσης την ιστορική συμφωνία του Παρισιού που έθεσε το φιλόδοξο στόχο της αναχαίτισης της αύξησης της θερμοκρασίας. Η υλοποίηση όμως αυτού του σχεδίου, έκτοτε έχει υπάρξει απογοητευτική. Έξι χρόνια αργότερα οι επιστήμονες δημοσιοποιούν όλο και πιο ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, προειδοποιώντας πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκή για να επιτευχθεί ο στόχος ή τουλάχιστον για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Στα καλά νέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση -έστω και με καθυστέρηση- κινητοποιήθηκε και μέσω της πρόσφατης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας δεσμεύτηκε για μια σειρά μέτρων και πολιτικών που θα μηδενίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, θα αποσυνδεθεί η οικονομική ανάπτυξη από τη σπατάλη φυσικών πόρων και αυτός ο τόσο απαραίτητος μετασχηματισμός θα σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που δεν θα αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Ως πολίτες έχουμε κι εμείς την ευθύνη να παρακολουθήσουμε την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, αλλά και να αναζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα συμμετάσχουμε στη μετάβαση.

- Η Οργάνωση Γη διοργανώνει δραστηριότητες τόσο για παιδιά, όσο και για ανθρώπους Τρίτης Ηλικίας, στελέχη εταιρειών ή και όποιον ενδιαφέρεται για την προστασία του πλανήτη. Ποιος είναι ο στόχος που εκφράζεται μέσα από αυτού του είδους την ανάπτυξη;

Ντίνος Μαχαίρας: Ο στόχος ήταν εξαρχής η διάδοση της έννοιας της Κοινωνικής & Περιβαλλοντικής Νοημοσύνης. Δηλαδή, μιας Συλλογικής Ευφυΐας που αποτελεί ένα διαφορετικό τρόπο κοινωνικής αντίληψης και συμπεριφοράς, αποκαθιστώντας την σύνδεση ανθρώπου-φύσης. Βασίζεται στη βιωματική εκπαίδευση σχετικά με περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά θέματα, δηλαδή στους τέσσερις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω της υιοθέτησης αλλαγών στη δική μας συμπεριφορά και πρακτική καθημερινότητα μπορούμε να πετύχουμε μικρές νίκες για ένα βιώσιμο μέλλον, που συνεισφέρουν στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα συμβάλλουν στη συλλογική ευημερία.

- Σε συνεργασία με το Ariel και την P&G, καθώς και την ΑΒ Βασιλόπουλος, η Οργάνωση Γη προχωρά σε δεντροφυτεύσεις εντός του αστικού ιστού των ελληνικών πόλεων. Ποια ανάγκη ικανοποιεί αυτή η κίνηση;

Αλέξης Γαληνός: Το 60% του πληθυσμού παγκοσμίως κατοικεί σε πόλεις. Η πρόβλεψη είναι πως και το ποσοστό αλλά και οι απόλυτοι αριθμοί κατοίκων των πόλεων θα αυξηθούν ραγδαία. Οφείλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε πόλεις που είναι υγιείς, ασφαλείς και ανθεκτικές. Για να το πετύχουμε όμως χρειαζόμαστε οπωσδήποτε περισσότερο πράσινο στις πόλεις. Τα οφέλη είναι καταρχάς περιβαλλοντικά, όπως η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, αλλά και βιοκλιματικά, όπως η μείωση της θερμοκρασίας ιδίως τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού όπου στο κέντρο μιας πόλης οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες αυξάνουν ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο καθώς αυξάνεται η ανάγκη για κατανάλωση ενέργειας. Μην ξεχνάμε βεβαίως τα κοινωνικά οφέλη, καθώς έχουμε όλο και περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας που καταδεικνύουν πως η έλλειψη πρόσβασης σε ένα υγιές περιβάλλον και άρα και σε χώρους δημοσίου πρασίνου επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο.

Η συνεργασία με την P&G και το Ariel, καθώς και με την αλυσίδα super market ΑΒ Βασιλόπουλος, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι για αυτή. Η σημασία της για εμάς δεν περιορίζεται μόνο στο αντίκτυπο που ευελπιστούμε να έχουν οι δενδροφυτεύσεις και η δημιουργία χώρων πρασίνου μέσα στις πόλεις, όπως τα πάρκα τσέπης ή τα δασάκια. Είναι επίσης και μία απόδειξη στην πράξη, πως μέσω συνεργειών του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών αλλά και τη σύμπραξη των Δήμων, μπορούμε να προχωρήσουμε γρηγορότερα στο να γίνουν οι πόλεις μας περισσότερο βιώσιμες για όλους.

- Πώς μπορεί ένας πολίτης να ενημερωθεί για τη δράση της οργάνωσης και πώς θα την προσεγγίσει;

Ένα πρώτο σημείο επαφής είναι η ιστοσελίδα μας www.organizationearth.org, αλλά και μέσω των social media όπως το facebook και το Instagram. Βεβαίως, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες μπορείτε να μας επισκεφτείτε τα Σαββατοκύριακα στο Κέντρο της Γης. Τέλος, σύντομα θα κάνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής για τις δραστηριότητες που θα παρουσιάσουμε στους δημόσιους χώρους πρασίνου, που αυτή την περίοδο δημιουργούμε μαζί με την P&G και το Ariel.