Σε κίνδυνο ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, προειδοποιεί η UNESCO
Στη λίστα των χώρων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται «σε κίνδυνο» πρέπει να προστεθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, λόγω της βλάβης που έχει υποστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, εκτιμά η UNESCO.
Ο πολιτιστικός φορέας των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι το μεγαλύτερο κοραλλιογενές σύστημα πρέπει να προστεθεί στη λίστα αυτή στη συνάντηση που θα γίνει τον επόμενο μήνα.
Προτρέπει επίσης την Αυστραλία να επιταχύνει τις δράσεις της απέναντι στην παγκόσμια υπερθέρμανση. Ο ύφαλος βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλίων, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας.
Παρόλα αυτά η Αυστραλιανή κυβέρνηση δηλώνει «έντονα αντίθετη» προς τη σύσταση, σύμφωνα με το BBC.
Η τελευταία διαφωνία αποτελεί το τελευταίο επεισόδια μιας πολυετούς διαμάχης μεταξύ UNESCO – αυστραλιανής κυβέρνησης σχετικά με το status του Υφάλου, ο οποίος εντάχθηκε στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1981. Το 2017 η UNESCO είχε συζητήσει το ενδεχόμενο ένταξής του στην κατηγορία των χώρων «σε κίνδυνο».
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Σούζαν Λέι, δηλώνει «έκπληκτη με την τελευταία ανακοίνωση του φορέα, κάνοντας λόγο για «ανάποδο σάλτο» σε σχέση με προηγούμενες διαβεβαιώσεις αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων είναι ο κύριος λόγος για τις ζημιές που έχει υποστεί ο ύφαλος.
Στην αναφορά της, η UNESCO επισημαίνει πως, παρά τις προσπάθειες της αυστραλιανής κυβέρνησης, ο βασικός στόχος βελτίωσης της ποιότητας του νερού, στον ύφαλο δεν έχει επιτευχθεί.
Αν η σύσταση της UNESCO εισακουστεί, θα είναι η πρώτη φορά που ένας φυσικός χώρος Παγκόσμιας Κληρονομιάς εντάσσεται στη «σε κίνδυνο» λίστα κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Κάτι τέτοιο μπορεί μεν να «ξεκλειδώνει» πιο εύκολα πόρους ή δημοσιότητα ωστόσο ενδέχεται να επηρεάσει έναν μεγάλο τουριστικό προορισμό ο οποίος συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Αυστραλία.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το τρέχον διάστημα επικεφαλής της UNESCO είναι η Κίνα, γεγονός που προκαλεί υποψίες για το κατά πόσο οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρα έχουν επηρεάσει την απόφαση.