Αυτοί είναι οι έξι λόγοι για να προτιμήσουμε το πλύσιμο των ρούχων στους 30°C
Από την προστασία του πλανήτη μέχρι τα οικονομικά μας και την ποιότητά των ρούχων μας, το πλύσιμο με κρύο νερό είναι η πιο σωστή κίνηση.
Το πλύσιμο των ρούχων στους 30°C πρέπει να γίνει ο κανόνας στο σπίτι μας και γι’ αυτό υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι. Ο πρωταρχικός είναι βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς όπως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, η θέρμανση του νερού κατά το πλύσιμο είναι η πιο ενεργοβόρα φάση όλης της διαδικασίας: Έως και 60% του αποτυπώματος άνθρακα από το πλύσιμο των ρούχων προέρχεται από τη θέρμανση του νερού, σύμφωνα με την απλοποιημένη ανάλυση LCA έρευνας, βασισμένης σε ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και, ειδικά σήμερα, που η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη ανάληψης δράσης «εδώ και τώρα», είναι η προτεραιότητα για κάθε ευσυνείδητο πολίτη. Την ίδια στιγμή όμως, είναι καλό να γνωρίζουμε πως το πλύσιμο των ρούχων στους 30°C μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τα ρούχα μας, όσο και γενικότερα για το σπίτι και την οικογένειά μας.
#1 Οικονομία στην τσέπη μας
Καθώς, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, η θέρμανση του νερού στο πλυντήριο ρούχων είναι η πιο ενεργοβόρα διαδικασία, είναι λογικό να μας κοστίζει και περισσότερα. Μειώνοντας τη θερμοκρασία και πλένοντας τα ρούχα μας στους 30°C, αυτομάτως μειώνουμε το συνολικό κόστος για την τσέπη μας, εξοικονομώντας έως και 60% ενέργεια.
#2 Διατηρούμε την ποιότητα των ρούχων μας
Όπως πιθανώς έχουμε προσέξει, οι ετικέτες των ρούχων μας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναγράφουν πως ο κατασκευαστής προτείνει το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες – συνήθως στους 30°C. Φυσικά, δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός: Η ποιότητα των ρούχων μας εξαρτάται από τη θερμοκρασία στην οποία τα πλένουμε και είναι καθοριστικός παράγοντας στη διάρκεια ζωής τους.
#3 Προστατεύουμε το περιβάλλον
Όπως είπαμε αναλυτικά και στην εισαγωγή, όταν το νερό που χρησιμοποιείται στο πλυντήριο ρούχων δεν θερμαίνεται, τότε συνολικά η διαδικασία είναι λιγότερο ενεργοβόρα, έχει μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα και επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον.
#4 Προστατεύουμε τη συσκευή
Ειδικά τα νεότερης τεχνολογίας πλυντήρια, είναι κατασκευασμένα για να πλένουν τα ρούχα καλύτερα σε κρύο νερό, παρά καυτό. Επομένως, ακολουθώντας και τις οδηγίες του κατασκευαστή, πλένουμε στους 30°C και διατηρούμε και τη συσκευή μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
#5 Κάνουμε το σιδέρωμα ευκολότερο
Το πλύσιμο σε κρύο νερό δεν προκαλεί τόσες ζάρες στα ρούχα όσο το ζεστό και επομένως κάνει ευκολότερη μια «δουλειά του σπιτιού» που… ταλαιπωρεί τις νοικοκυρές, το σιδέρωμα!
#6 Έχουμε ρούχα καθαρά σε βάθος
Τελευταίο στη λίστα, αλλά ίσως και σημαντικότερο, το γεγονός πως σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ρούχα πεντακάθαρα, ακόμα και στους 30°C, καταρρίπτοντας τον μύθο πως για να καθαρίσουν τα ρούχα απαιτείται καυτό νερό. Με της νέας καινοτομίας κάψουλες Ariel Allin1 PODS γνωρίζουμε καλά πως τα ρούχα μας πλένονται άψογα και είναι απολύτως καθαρά και στους 30°C.
Πλένουμε τώρα στους 30°C, για τα ρούχα μας και το περιβάλλον!
Συμπερασματικά, το πλύσιμο των ρούχων σε κρύο νερό, ευνοεί την τσέπη μας, τα ρούχα μας, το ίδιο το πλυντήριο και φυσικά το περιβάλλον. Κι αν ο μεγαλύτερος ενδοιασμός μας είναι το αν τα ρούχα μας θα καθαρίσουν εις βάθος, το Ariel από την P&G έχει φροντίσει για αυτό. Με γνώμονα το καλύτερο αποτέλεσμα στα ρούχα μας, αλλά και το καλύτερο για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας, δημιούργησε τις κάψουλες Ariel Allin1 PODS, που έχουν σχεδιαστεί ώστε να δρουν άψογα και σε κρύο νερό και να ενθαρρύνουν έτσι όλους μας να χρησιμοποιούμε τα προγράμματα πλύσης σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Κι όπως για τον πλανήτη μας, κάθε βαθμός «μετράει», έτσι «μετράει» και κάθε δέντρο: Με κάθε αγορά συσκευασίας Ariel PODS αποκλειστικά από τα ΑΒ Βασιλόπουλος, μέχρι το τέλος του έτους, κάνουμε και μία δωρεά στην Οργάνωση ΓΗ, η οποία προορίζεται για δεντροφύτευση. Μάλιστα πρόκειται για στοχευμένες δεντροφυτεύσεις, που γίνονται εντός των αστικών ιστών των ελληνικών πόλεων, με σκοπό να γίνουν ακόμα περισσότερες οι εστίες πρασίνου μέσω της δημιουργίας αστικών δασών, με πολλαπλά οφέλη για το βιοκλίμα των πόλεών μας.