ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην κλιματική αλλαγή οφείλεται ο παγετός που προκάλεσε ζημιές €2 δισ. στην αμπελουργία της Γαλλίας

AP

Οι επιστήμονες λένε ότι η καταστροφή του παγετού που προκάλεσε σημαντική οικονομική απώλεια στην κεντρική αμπελουργική περιοχή της Γαλλίας φέτος οφείλεται περισσότερο στην κλιματική αλλαγή.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από ερευνητές που μελετούν τη σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των καιρικών φαινομένων υποδηλώνει ότι ο έντονος παγετός στις 6-8 Απριλίου στη Γαλλία ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός λόγω μιας προηγούμενης θερμής περιόδου τον Μάρτιο.

Η ανάλυση που διεξήχθη από την ομάδα World Weather Attribution χρησιμοποίησε 132 κλιματικά μοντέλα για να προσομοιώσει τον αντίκτυπο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις θερμοκρασίες στις περιοχές Champagne, Loire Valley και Burgundy της Γαλλίας. Η ομάδα χρησιμοποιεί ευρέως διαδεδομένες μεθοδολογίες για το έργο της, αλλά η μελέτη δεν έχει ακόμη ελεγχθεί.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση που προκαλείται από τις ανθρωπογενείς εκπομπές είχε αναγκάσει τα φυτά να αποβάλλουν τα νεαρά τους φύλλα όταν μια έκρηξη αρκτικού κρύου έφτασε στην Ευρώπη τον Απρίλιο.

«Τη στιγμή που οι παγετοί έπληξαν αυτές τις περιοχές, τα μπουμπούκια είχαν ήδη κάνει την εμφάνισή τους», δήλωσε ο συγγραφέας Friederike Otto, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Με αυτόν τον τρόπο, ο παγετός έβλαψε αρκετά τη βλάστηση».

Το αποτέλεσμα ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε οικονομική ζημία που χαρακτήρισαν οι Γάλλοι αξιωματούχοι ως «πιθανώς τη μεγαλύτερη γεωργική καταστροφή στις αρχές του 21ου αιώνα».

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, ενώ οι σοβαροί παγετοί του Απριλίου στην περιοχή έχουν γίνει λιγότερο συχνοί λόγω των 1,2 βαθμών Κελσίου (2,2 βαθμών Φαρενάιτ) της ανθρώπινης υπερθέρμανσης του πλανήτη που έχει ήδη σημειωθεί, ωστόσο η τωρινή σοδειά, επηρεάστηκε κατά 60% απο την κακοκαιρία.

Ο συγγραφέας Robert Vautard, ανώτερος επιστήμονας στο Institut Pierre-Simon Laplace στη Γαλλία, δήλωσε ότι η περαιτέρω θέρμανση στους 2 C (3,6 F) πάνω από τους προ-βιομηχανικούς χρόνους θα αύξανε την πιθανότητα καταστροφής των παγετών κατά 40% επιπλέον.

«Στο μέλλον, δεν θα ασχοληθούμε με τους παγετούς του Απριλίου, αλλά με τους παγετούς του Μαρτίου», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης