ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΙΜΑ: Η βιοποικιλότητα σήμερα κινδυνεύει σοβαρά

ΑΝΙΜΑ: Η βιοποικιλότητα σήμερα κινδυνεύει σοβαρά

Σχεδόν 50.000 άγρια ζώα έχει περιθάλψει η οργάνωση ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής από το 2005 που ξεκίνησε τη λειτουργία της, όπως δηλώνει στο Act for Earth του CNN Greece η πρόεδρος, Μαρία Γανωτή.

«Οι πολίτες απευθύνονται σ’ εμάς όταν βρουν ένα ανήμπορο άγριο ζώο αλλά και όταν ανησυχούν, όταν έχουν απορία για το πώς να συμπεριφερθούν σε ένα ζώο που συνάντησαν στον δρόμο τους», λέει η ίδια και εξηγεί πως η ΑΝΙΜΑ δίνει «οδηγίες για χειρισμό και πρώτες βοήθειες, αναλόγως του ζώου που έχει βρεθεί, της ηλικίας του κλπ (βοηθούν πολύ οι φωτογραφίες) και αν χρειάζεται να έλθει το ζώο στην ΑΝΙΜΑ, να πείσουμε τον πολίτη να αναλάβει την αποστολή ή τη μεταφορά του».

«Με 1402 εισαγωγές έκλεισε ο Μάιος. 60% πάνω από πέρυσι. Δεν ξέρουμε ακόμη πού οφείλεται αυτό, αλλά εδώ στον Σταθμό έχουμε κυριολεκτικά λιώσει τα πόδια μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, έχουν προστεθεί στο προσωπικό μας τέσσερεις ακόμη εργαζόμενοι αλλά και πάλι ζοριζόμαστε πολύ, οι κλήσεις και τα μηνύματα είναι εκατοντάδες καθημερινά. Χάρη στην υποστήριξη των φίλων μας και των ανθρώπων που έχουν πιστέψει στη δουλειά μας συνεχίζουμε, ελπίζοντας ότι ο Ιούνιος θα είναι ηπιότερος (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία κλπ)», αναφέρει η απολογιστική ανάρτηση για τον Μάιο στο facebook της οργάνωσης και είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος των πολιτών και της αλλαγής νοοτροπίας.

Ο μεγάλος στόχος της ΑΝΙΜΑ τώρα είναι η δημιουργία ενός νοσοκομείου για άγρια ζώα στην Αττική:

«Για πρώτη φορά είμαστε σε καλό δρόμο. Για πρώτη φορά έχουμε μια καλή και ειλικρινή συνεργασία με το ΥΠΕΝ, στο πρόσωπο του κου Αμυρά και με την αρμόδια διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου. Ένα σύγχρονο κέντρο περίθαλψης για άγρια ζώα θα αναβαθμίσει την ποιότητα της δουλειάς μας και θα δώσει άλλη δυναμική στα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα».

Αυτό που ξεχωρίζει η Μαρία Γανωτή από την 16χρονη πλέον πορεία της στην ΑΝΙΜΑ, πέρα από τις συγκινητικές στιγμές επανένταξης ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά την περίθαλψη από τον σύλλογο, είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι, που όπως λέει η ίδια, έχουν μέσα τους το καλό και το κακό.

«Έχουμε καταλάβει ότι δεν υπάρχουν μόνο 'καλοί' ή μόνο 'κακοί' άνθρωποι. Ο καθένας μας έχει μέσα του και το καλό και το κακό, οπότε πρέπει να μπορείς να ξεκλειδώσεις την καλή πλευρά. Φυσικά δεν το καταφέρνουμε πάντα».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Μαρίας Γανωτή στο Act for Earth:

- Κυρία Γανωτή, ποιο είναι το αντικείμενο της ANIMΑ; Πότε ένας πολίτης απευθύνεται σε εσάς και ποιο είναι το έργο σας από εκεί και πέρα;

H ΑΝΙΜΑ έχει ως αρχικό και κύριο στόχο την περίθαλψη και επανένταξη των άγριων ζώων που βρίσκονται τραυματισμένα ή ανήμπορα στην ελληνική επικράτεια.

Mε εργαλείο αυτή τη δραστηριότητα, η ΑΝΙΜΑ στοχεύει στην ενδυνάμωση της σχέσης ανθρώπου-φύσης και της ευαισθησίας απέναντι στην άγρια ζωή.

Οι πολίτες απευθύνονται σ’ εμάς όταν βρουν ένα ανήμπορο άγριο ζώο αλλά και όταν ανησυχούν για την τύχη, πχ, μιας φωλιάς χελιδονιών ή πελαργών, όταν κόβονται δέντρα που φιλοξενούν πουλιά, όταν κακοποιούνται άγρια ζώα, όταν διαπιστώνουν λαθροθηρία. Επίσης, για να ρωτήσουν τί είδους είναι ένα ζώο που συνάντησαν, πώς να απομακρύνουν ένα φίδι από το σπίτι τους χωρίς να του κάνουν κακό, όταν κάποιος πωλεί αιχμαλωτισμένα άγρια πουλιά στη λαϊκή αγορά, όταν περιφέρεται μια αλεπού σε μια γειτονιά, και γενικώς για οτιδήποτε έχει σχέση ή πιστεύουν ότι έχει σχέση με άγριο ζώο.

Η δουλειά μας είναι να δώσουμε οδηγίες για χειρισμό και πρώτες βοήθειες, αναλόγως του ζώου που έχει βρεθεί , της ηλικίας του κλπ (βοηθούν πολύ οι φωτογραφίες) και αν χρειάζεται να έλθει το ζώο στην ΑΝΙΜΑ, να πείσουμε τον πολίτη να αναλάβει την αποστολή ή τη μεταφορά του. Αυτό τον κάνει συμμέτοχο στη σωτηρία και την επανένταξη του ζώου. Ο άνθρωπος που θα βρει ένα τραυματισμένο ή μωρό πχ χελιδόνι, αισθάνεται ανακουφισμένος όταν βρίσκει αυτούς που θα το αναλάβουν και έτσι πιάνει τόπο η έγνοια του να μην πάει χαμένη μια ζωή.

Είναι πολύ συγκινητικό γι’ εμάς, να ερχόμαστε σε επαφή με την έγνοια και την αγάπη των ανθρώπων ακόμη και για τα πιο «ταπεινά» ζωντανά πλάσματα.

- Ποια είναι τα σπουδαιότερα συμπεράσματα που έχετε εσείς η ίδια βγάλει από τη δράση της ΑΝΙΜΑ, τόσο για τη σχέση του ανθρώπου με τα άγρια ζώα;

Έχουμε καταλάβει ότι δεν υπάρχουν μόνο «καλοί» ή μόνο «κακοί» άνθρωποι. Ο καθένας μας έχει μέσα του και το καλό και το κακό, οπότε πρέπει να μπορείς να ξεκλειδώσεις την καλή πλευρά. Φυσικά δεν το καταφέρνουμε πάντα. Τα άγρια ζώα ασκούν μεγάλη γοητεία στον άνθρωπο, από τις αρχές της παρουσίας του στη γη. Σήμερα που η βιοποικιλότητα κινδυνεύει σοβαρά, αυτή η γοητεία μπορεί να γίνει εργαλείο για τη διατήρησή της, κι αυτό είναι που επιδιώκουμε.

- Ποιος είναι ο άμεσος στόχος της ΑΝΙΜΑ για το επόμενο διάστημα;

Ο άμεσος στόχος είναι η δημιουργία ενός νοσοκομείου για άγρια ζώα στην Αττική και για πρώτη φορά είμαστε σε καλό δρόμο.

Για πρώτη φορά έχουμε μια καλή και ειλικρινή συνεργασία με το ΥΠΕΝ, στο πρόσωπο του κου Αμυρά και με την αρμόδια διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου. Ένα σύγχρονο κέντρο περίθαλψης για άγρια ζώα θα αναβαθμίσει την ποιότητα της δουλειάς μας και θα δώσει άλλη δυναμική στα εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα.

- Με αφορμή και την πρόσφατη, καταστροφική για τα ζώα ειδικά, πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, τι έχετε να πείτε προς το κοινό, ως προς την αντίδρασή του σε ανάλογες περιπτώσεις;

Ο κόσμος είναι πλέον πολύ ευαίσθητος σε τέτοια θέματα. Αλλά δυστυχώς, όταν αρχίσει η καταστροφή, οι πολίτες λίγα μπορούν να κάνουν. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να είμαστε σε εγρήγορση για να μην αποχαρακτηριστεί η καμένη περιοχή και δοθεί σε άλλες χρήσεις. Επίσης, να στηρίζουμε τις οργανώσεις προστασίας της φύσης, για να έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν, όσο γίνεται, τη ζημιά που επέρχεται από τέτοια γεγονότα.

- Η ΑΝΙΜΑ δρα από το 2005. Αυτά τα 16 πλέον χρόνια, ποιες στιγμές ξεχωρίζετε στην παρουσία σας στην οργάνωση;

Αυτή είναι πολύ δύσκολη ερώτηση, γιατί αυτά τα 16 χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μας σχεδόν 50.000 άγρια ζώα και οι στιγμές που ξεχωρίζουν είναι πάρα πολλές. Σίγουρα ανάμεσά τους οι επιτυχημένες επανεντάξεις και απελευθερώσεις έχουν κυρίαρχη θέση, όπως και η χαρά που έχουμε δει στα μάτια των παιδιών, αλλά και των γερόντων σε γηροκομεία, στη θέα ενός άγριου πλάσματος.

- Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει τα άγρια ζώα που τυχόν συναντά τραυματισμένα ή ανήμπορα και πώς την ίδια την ΑΝΙΜΑ;

Βρίσκοντας ένα άγριο ζώο που έχει ανάγκη φροντίδας κατά τη γνώμη μας, τηλεφωνούμε σε ένα κέντρο περίθαλψης, στέλνουμε αν μπορούμε μια φωτογραφία και ακολουθούμε τις οδηγίες.

Η ΑΝΙΜΑ χρειάζεται εθελοντική βοήθεια, οικονομική υποστήριξη και δωρεές σε είδος: