ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα μελέτη: Στις πολυεθνικές εταιρείες οφείλεται σχεδόν το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών CO2

Νέα μελέτη: Στις πολυεθνικές εταιρείες οφείλεται σχεδόν το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών CO2
Φωτογραφία αρχείου PIXABAY

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες πολυεθνικών εταιριών όπως της BP, της Coca-Cola και της Walmart, ευθύνονται για σχεδόν το ένα πέμπτο των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις «μεταφέρουν» πολλές από αυτές τις εκπομπές σε φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, επενδύοντας στην παραγωγή σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με μελετητές από το University College London (UCL) και το πανεπιστήμιο Tianjin της Κίνας.

Ο Ντάμπο Γκουάν, εκ των συντακτών της μελέτης, περιέγραψε την εργασία αυτή ως «τα πρώτα ποσοτικά στοιχεία» των επενδυτικών ροών και του αποτυπώματος άνθρακα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

«Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σοκαριστικά. Για πολλές μεγάλες εταιρίες, οι εκπομπές από τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες…(είναι) μεγαλύτερες από τις εκπομπές πολλών χωρών», δήλωσε ο ίδιος στο Thomson Reuters Foundation.

Για παράδειγμα, οι εκπομπές από την εφοδιαστική αλυσίδα που παράγει προϊόντα Coca-Cola είναι σχεδόν ισοδύναμες με ό,τι εκπέμπει η Κίνα στον τομέα τροφίμων για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 1,3 δισεκ. ανθρώπων, δήλωσε.

Αντίστοιχα, οι ξένες θυγατρικές της Walmart εκπέμπουν περισσότερο από τον γερμανικό κλάδο λιανεμπορίου, ενώ οι εκπομπές της Samsung σε όλον τον κόσμο είναι μεγαλύτερες από όλες τις μεταποιητικές εταιρίες στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εκπρόσωπος της Walmart, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία λιανικών πωλήσεων, ανέφερε ότι στόχος της εταιρίας είναι να αποφύγει ένα δισεκατομμύριο μετρικούς τόνους (ένα γιγατόνο) εκπομπών από την παγκόσμια εφοδιαστική της αλυσίδα έως το 2030 μέσω μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Project Gigaton.

Από το 2017, πάνω από 2.300 προμηθευτές από 50 χώρες έχουν αποφύγει 230 εκατ. μετρικούς τόνους εκπομπών μέσω βελτιώσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, τα απορρίμματα και η συσκευασία, δήλωσε η εκπρόσωπος στο Thomson Reuters Foundation. Η Coca-Cola, η BP και η Samsung δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το διοξείδιο άνθρακα είναι το κύριο αέριο θερμοκηπίου που ευθύνεται για την αύξηση των θερμοκρασιών. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις τέτοιων αερίων έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περίπου 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αποτυχία να περιοριστούν οι αυξανόμενες εκπομπές μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις, από ελλείψεις σε τροφή και νερό έως την επιδείνωση καιρικών καταστροφών και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρίες «έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αναπτυσσόμενων χωρών ενώ ασκούν μεγαλύτερο βάρος σε ό,τι αφορά τις φτωχότερες χώρες», ανέφερε σε ανακοίνωση ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Ζενγκάι Τζανγκ.

Η μελέτη, που εξέτασε στοιχεία από το 2005 έως το 2016, δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση Nature Climate Change και ανέφερε ότι οι ξένες επενδύσεις των πολυεθνικών εταιριών αντιστοιχούσαν στο 18,7% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων το 2016.

Οι συντάκτες ανέφεραν ότι οι εκπομπές θα πρέπει να «χρεώνονται» σε χώρες που παρέχουν επενδύσεις για την παραγωγή προϊόντων αντί σε χώρες όπου αυτές πραγματοποιούνται, προκειμένου να λογοδοτούν περισσότερο οι εταιρίες.

«Οι πολυεθνικές εταιρίες μπορούν να κάνουν περισσότερα και πρέπει να κάνουν περισσότερα», δήλωσε ο Γκουάν, καθηγητής στο UCL καθώς και στο πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου.

Ο Γκουάν δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρίες να δώσουν το παράδειγμα για κινεζικές και ινδικές εταιρίες που έχουν αρχίσει να επενδύουν με ταχύτερους ρυθμούς στην Αφρική και τη νοτιοανατολική Ασία.