ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καλύτερο αύριο για τα παιδιά με λιγότερο πλαστικό και λιγότερα τρόφιμα στα σκουπίδια

Τουλάχιστον το ένα τρίτο της ποσότητας φαγητού που παράγεται παγκοσμίως, καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και αυτό -σε αριθμούς- σημαίνει ότι 1,3 δισ. τόνοι φαγητού, που αξίζουν περί το ένα τρισ. δολάρια, πετιούνται. Την ίδια ώρα, 86 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους ωκεανούς της Γης, ενώ το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προβλέπει πως μέχρι το 2050, τα πλαστικά στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από τα ψάρια! Στοιχεία που σοκάρουν και παρουσιάζουν μια ζοφερή πραγματικότητα.

Γιατί τα παιδιά μας να θέλουν να ζήσουν σε έναν κόσμο όπως αυτόν; Όπου τα πλαστικά σκοτώνουν τα ψάρια και ο δυτικός πολιτισμός πετάει τόσα τρόφιμα στα σκουπίδια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και τον πλανήτη;

Σπατάλη τροφίμων και πλαστικό απειλούν το αύριο των παιδιών

Τα παιδιά δεν θέλουν να ζουν έτσι. Δεν θέλουν να μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που ουσιαστικά δεν έχει κανένα «αύριο». Και τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό; Πώς θα φωνάξουν τόσο δυνατά, ώστε οι μεγάλοι να ακούσουν; Μα, θα σταματήσουν να μεγαλώνουν! Θα παγώσουν το μέλλον και θα περιμένουν τον κόσμο να αλλάξει. Θα φωνάξουν δυνατά πως σταματούν να μεγαλώνουν μέχρι οι «μεγάλοι» να δεσμευτούν πως θα αλλάξουν τον κόσμο και πράγματι, να αρχίσουν να τον αλλάζουν… Θα γίνουν «πρωτοσέλιδο», θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις, θα κερδίσουν το ενδιαφέρον και θα πετύχουν τον στόχο τους. Να αναγκάσουν τους «μεγάλους» να αλλάξουν. Να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, να αγοράζουν ή να παράγουν μόνο όσα χρειάζονται και να μην χρησιμοποιούν αλόγιστα το πλαστικό, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Τα παιδιά μας ζητούν μια δέσμευση από τους μεγάλους, ζητούν μια αλλαγή από όσους έχουν τη δύναμη να τη φέρουν, ζητούν να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που γίνεται καλύτερος και όχι χειρότερος. Ζητούν να γιορτάζουν τα γενέθλιά τους, να γιορτάζουν το ότι μεγαλώνουν και να είναι χαρούμενα και ξένοιαστα, γιατί το μέλλον τους είναι εκεί και περιμένει.

Η Lidl Ελλάς «άκουσε» την κραυγή αγωνίας των παιδιών και έχει ήδη αναλάβει και υλοποιεί δυναμικές ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Βιώσιμη ανάπτυξη με λιγότερο πλαστικό και λιγότερα τρόφιμα στα σκουπίδια

«Στο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο», η Lidl Ελλάς πρωτοπορεί και έχει ενσωματώσει αποτελεσματικές και καινοτόμες δράσεις, τόσο για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων όσο και για τη μείωση της ρύπανσης από το πλαστικό.

  • Η Lidl Ελλάς πρώτη, κατήργησε την πλαστική σακούλα μιας χρήσης με αποτέλεσμα από το 2017 να παραχθούν 842 τόνοι λιγότερο πλαστικό.
  • Κατήργησε την περιμετρική σακούλα στις συσκευασίες χαρτικών στην παλέτα, από το τέλος του 2017, με αποτέλεσμα επιπλέον 475 τόνους λιγότερο πλαστικό.
  • Μείωσε το πάχος των πλαστικών μπουκαλιών αναψυκτικού, γεγονός που σημαίνει 65 τόνοι λιγότερο πλαστικό κάθε χρόνο.
  • Μείωσε το βάρος στο καπάκι του εμφιαλωμένου νερού και άρα έχουμε ακόμα 42 τόνους λιγότερο πλαστικό κάθε χρόνο.
  • Κατήργησε όλα τα πλαστικά μιας χρήσης και αντικατέστησε τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα και βιοδιασπώμενα.

Παράλληλα, η Lidl Ελλάς πραγματοποιεί ορθολογικές παραγγελίες προϊόντων, παράγει μόνο όσα χρειάζονται προς κατανάλωση και αξιοποιεί τυχόν ζωϊκά υποπροϊόντα μετατρέποντάς τα σε βιοαέριο, λίπασμα και ζωοτροφές. Με ειδικές ενέργειες, όπως οι μειωμένες τιμές στα κοντόληκτα προϊόντα και η συνεχής προσφορά προϊόντων σε οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, περιορίζει δραστικά τη σπατάλη τροφίμων.

Με τα παιδιά στο επίκεντρο και τη σκέψη στο μέλλον, η Lidl Ελλάς «βρίσκεται στο δρόμο για ένα καλύτερο αύριο» και αγωνίζεται με συνεχείς, καινοτόμες δράσεις και δομικές αλλαγές για να καταφέρουμε, τελικά, όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε ένα αύριο άξιο για τα παιδιά μας.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης