ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι επιστήμονες μόλις ανακάλυψαν μια ακόμη σημαντική αιτία για το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

CNNi

Οι επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό γνωρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη συνεισφέρουν τα μέγιστα στο λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία. Μία νέα μελέτη, ωστόσο, αποτυπώνει μια ακόμη πρόκληση για το περιβάλλον και μάλιστα... από κάτω.

 

Πρόκειται για τις ποσότητες θερμού νερού από τον ωκεανό που ρέει κάτω από τους απέραντους πάγους, και συμβάλει στο λιώσιμό τους με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Geoscience από ερευνητές που μελέτησαν μία από τις πολλές «γλώσσες» του παγετώνα Nioghalvfjerdsfjorden - γνωστού και ως 79° βόρειου παγετώνα - στη βορειοανατολική Γροιλανδία.

Μία γλώσσα παγετώνα είναι μια λωρίδα πάγου που πλέει πάνω στο νερό χωρίς να αποσπάται από τον πάγο.
Η έρευνα αποκάλυψε ένα υποβρύχιο ρεύμα πλάτους μεγαλύτερου από ένα μίλι, όπου μεγάλη ποσότητα ιδιαιτέρως θερμού νερού από τον Ατλαντικό Ωκεανό είναι ικανή να φτάσει κατευθείαν στους πάγους, επιταχύνοντας την τήξη του.

«Η αιτία της επιτάχυνσης του λιωσίματος των πάγων είναι πλέον ξεκάθαρη», δήλωσε η Τζανίν Σάφερ, ωκεανογράφος του Ινστιτούτου Alfred Wegener στη Γερμανία, η οποία ηγήθηκε της ομάδας ερευνητών, σε μια ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα.


Τα ειδικά όργανα με τα οποία οι επιστήμονες μετρούν τη θερμοκρασία των πάγων (Πηγή: CNNi)

Oι επιστήμονες βρήκαν επίσης ένα παρόμοιο θερμό ρεύμα που ρέει κοντά σε έναν άλλο από τους παγετώνες της Γροιλανδίας, όπου μια γλώσσα πάγου είχε πρόσφατα αποκοπεί προς τον ωκεανό.

Τι σημαίνουν για τον πλανήτη οι θερμότεροι ωκεανοί

Η μαζική απώλεια των πάγων της Γροιλανδίας είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αιτία για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας παγκοσμίως, και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στο περιοδικό Nature, η Γροιλανδία χάνει πάγους με ρυθμό επτά φορές μεγαλύτερο από ό,τι το 1992.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, άλλα επτά εκατοστά ανόδου της στάθμης των ωκεανών της Γης θα πρέπει να αναμένονται έως το 2100 μόνο εξαιτίας της Γροιλανδίας.

Από το 1992 έως σήμερα οι απώλειες πάγου της Γροιλανδίας έχουν συμβάλει κατά τουλάχιστον ένα εκατοστό στην άνοδο των θαλασσών, ενώ οι συνολικές απώλειες από άλλους παγετώνες και την Ανταρκτική έχουν προκαλέσει μια άνοδο κατά περίπου 7,5 εκατοστά την ίδια περίοδο. Σε όλο τον κόσμο 630 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ήδη ζουν σε παράκτια εδάφη που μπορεί να πλημμυρίζουν κάθε χρόνο έως το 2100.

Οι 96 πολικοί επιστήμονες της ερευνητικής κοινοπραξίας IMBIE (Ice Sheet Mass Balance Inter-comparison Exercise) από 50 επιστημονικούς φορείς, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αντριου Σέφερντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς, που παρήγαγαν την πιο πλήρη εικόνα για τη διαχρονική τήξη των πάγων της Γροιλανδίας κατά την περίοδο 1992-2018, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποιώντας δορυφορικά και άλλα στοιχεία.

Τα ευρήματα αποτύπωσαν ότι η Γροιλανδία έχει χάσει 3,8 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου από το 1992, αρκετούς για να ανέβουν τα επίπεδα της θάλασσας παγκοσμίως κατά σχεδόν 11 χιλιοστά (συγκεκριμένα 1,06 εκατοστά).

Scientists find another threat to Greenland's glaciers lurking beneath the ice, by Gisela Crespo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης