ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Η Γροιλανδία έχασε 10 δισ. τόνους πάγου μέσα σε 24 ώρες

(Photo via Caspar Haarløv, Into the Ice via AP)

Με τεράστια ταχύτητα λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία, από το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη και έφτασε στη χώρα της Αρκτικής. Η περιοχή του πάγου της Γροιλανδίας για την οποία υπάρχουν ενδείξεις τήξης των πάγων, αυξάνεται καθημερινά και έφτασε το ρεκόρ του 56,5% για το τρέχον έτος.

Μόνο την περασμένη Τετάρτη, περισσότεροι από 10 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν στους ωκεανούς από το λιώσιμο της επιφάνειας, ενώ συνολικά τον Ιούλιο υπήρξε μαζική απώλεια περίπου 197 δισεκατομμυρίων τόνων πάγου στη Γροιλανδία, μεταδίδει το Associated Press.

Σύμφωνα με την επιστήμονα κλιματολογίας του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας Ruth Mottram, το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί, μέχρις ότου ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τον ρυθμό του λιωσίματος.

«Σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο, η ζέστη και ο ηλιόλουστος καιρός θα συνεχιστεί στη Γροιλανδία, κάτι που σημαίνει ότι το λιώσιμο των πάγων θα συνεχιστεί επίσης», ανέφερε η ίδια.

Ο όγκος του πάγου που χάθηκε είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος. Για να πάρει μια ιδέα, το ένα δισεκατομμύριο τόνοι αντιστοιχεί με περίπου 400.000 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων. Και τα 100 δισεκατομμύρια τόνοι αντιστοιχεί σε αύξηση 0,28 χιλιοστόμετρα στην επιφάνεια της θάλασσας παγκοσμίως.



Από την 1η Ιουνίου –που ξεκίνησε περίπου η περίοδος του λιώσιμου των πάγων- η Γροιλανδία έχει χάσει περίπου 240 γιγατόνους πάγου, επισημαίνει η Mottram. Σημειώνεται ότι το 2012, χάθηκαν περίπου 290 γιγατόνοι συνολικά την περίοδο αυτή, που συνήθως διαρκεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ και τη Δανία από τον Ιούνιο του 2019, έδειξε ότι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία μόνο θα προσθέσει μεταξύ 5 με 33 εκατοστά στην αύξηση της στάθμης της επιφάνειας της θάλασσας παγκοσμίως μέχρι το 2100.

Εάν λιώσουν όλοι οι πάγοι της Γροιλανδίας –κάτι για το οποίο θα χρειάζονταν αιώνες για να γίνει- η επιφάνεια των ωκεανών θα αυξανόταν κατά 7,2 μέτρα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το πρόσφατο λιώσιμο προκλήθηκε από την άφιξη του ίδιου ζεστού αέρα προερχόμενου από τη Βόρεια Αφρική και την Ισπανία, που «έλιωσε» ευρωπαϊκές πόλεις την περασμένη εβδομάδα, δημιουργώντας ρεκόρ θερμοκρασιών στο Βέλγιο, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Βρετανία, ενώ προκάλεσε τεράστιες δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία.

Αλλά και η Γροιλανδία αντιμετωπίζει πλήθος πυρκαγιών στην Αρκτική, κάτι που ήταν ασυνήθιστο στο παρελθόν. Το φετινό λιώσιμο των πάγων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε ό,τι αφορά την επιφάνεια του πάγου που έχει επηρεαστεί, πίσω από το 2012, όπου καταγράφηκε ποσοστό 90% . Τα ρεκόρ πάνε πίσω στο 1981.

Αρκετό από το νερό που λιώνει μπορεί αργότερα να ξαναπαγώσει, αλλά εξαιτίας των συνθηκών του φετινού καύσωνα και της ποσότητας του πάγου που χάθηκε εντελώς, αυτή η χρονιά μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2012.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν μια σειρά δεδομένων που οδήγησαν σε αυτό –συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων συνολικών θερμοκρασιών για μήνες – και έναν πολύ ξηρό χειμώνα με λίγα χιόνια σε πολλά μέρη, τα οποία κανονικά θα προσέφεραν κάποια προστασία στους παγετώνες.

Με την κλιματική αλλαγή που επιβαρύνεται από τον άνθρωπο είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο αυτοί οι ρυθμοί να είναι πιο συχνό φαινόμενο σε 50 χρόνια από τώρα.

Καύσωνες υπήρχαν πάντοτε, αλλά σύμφωνα με τον Mike Sparrow, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, καθώς οι θερμοκρασίες παγκοσμίως αυξάνονται, ακραίοι καύσωνες συμβαίνουν δέκα φορές πιο συχνά από ότι έναν αιώνα πριν. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος, έκανε τον θερμότερο Ιούνιο όλων των εποχών παγκοσμίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης