ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ιαπωνία επιστρέφει στην εμπορική φαλαινοθηρία από το 2019

Η Ιαπωνία επιστρέφει στην εμπορική φαλαινοθηρία από το 2019
Pixabay

Έντονη είναι η κριτική που δέχεται η Ιαπωνία μετά την ανακοίνωση πως εγκαταλείπει τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας και επιστρέφει στην εμπορική αλιεία φαλαινών, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, η εμπορική φαλαινοθηρία θα επιτραπεί εκ νέου αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2019, παρά το νόμο του 1986 που το απαγορεύει ρητά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Yoshihide Suga, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως θα ληφθούν μέτρα ώστε η φαλαινοθηρία να περιοριστεί σε χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας και την αποκλειστική οικονομική ζώνη της, σημειώνοντας, επίσης, πως οι αμφιλεγόμενες ετήσιες αποστολές στον Νότιο Ωκεανό, μία αιτία έντονων διπλωματικών διενέξεων μεταξύ Τόκιο και Καμπέρας, να παύσουν.

Επιπλέον, σημείωσε πως η Ιαπωνία θα ενημερώσει τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρία για την απόφασή της έως το τέλος του έτους και θα αποσυρθεί επισήμως στις 30 Ιουνίου του ερχόμενου έτους.

Όπως αναφέρει η Guardian, η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε αντιδράσει οργισμένα στις πληροφορίες που μεταδίδονταν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες για την επιφαινόμενη αποχώρηση του Τόκιο.

Σε κοινή τους δήλωση οι Αυστραλοί υπουργοί Εξωτερικών, Μαρίς Πέιν, και Περιβάλλοντος, Μελίσα Πράις, τόνισαν πως η κυβέρνησή τους είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη» από την απόφαση της Ιαπωνίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία και να επιστρέψει στην εμπορική φαλαινοθηρία.

«Η απόφαση να αποσυρθεί είναι λυπηρή», τονίζεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, που καλεί την Ιαπωνία σε διάλογο.

Η Greenpeace εξαπολύει κατηγορίες στο Τόκιο αναφορικά με το χρονικό πλαίσιο που επέλεξε για την ανακοίνωση της απόφασης.

«Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση επιχειρεί να στριμώξει την ανακοίνωση έως το τέλος του έτους, μακριά από τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αλλά ο κόσμος τη βλέπει (σ.σ. την απόφαση) ακριβώς όπως είναι», ανέφερε ο διευθυντής της Sam Annesley. «Η Ιαπωνία πρέπει να δράσει άμεσα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, και όχι να επιστρέψει στην εμπορική φαλαινοθηρία», σημειώνει.