Ζάκυνθος: Χρονιά ρεκόρ το 20118 για τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta
Το 2018 κλείνει με μια ιδιαίτερα θετική είδηση αναφορικά με την κατάσταση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο, καθώς αναδείχθηκε χρονιά ρεκόρ για τις φωλιές του συγκεκριμένου είδους που φιλοξενήθηκαν στις παραλίες του νησιού.
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2018 (Μάιος – Οκτώβριος 2018), συνολικά 1.464 φωλιές καταμετρήθηκαν από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) στις έξι παραλίες του Κόλπου Λαγανά. Παραπάνω από τις μισές -συγκεκριμένα 783 φωλιές- βρίσκονται στα Σεκάνια, γεγονός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη χρονιά τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης παραλίας ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Caretta Caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Η παραλία των Σεκανίων συνεχίζει να παραμένει ένας πολύ σημαντικός οικότοπος για την θαλάσσια χελώνα, καθώς εκτός από το γεγονός ότι φιλοξενεί πάνω από το 50% του συνολικού αριθμού φωλιών της Ζακύνθου, σε αυτή καταγράφεται μια από τις υψηλότερες πυκνότητες φωλεοποίησης για την Caretta caretta, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι 783 φωλιές που καταγράφηκαν το 2018 στα Σεκάνια φιλοξένησαν συνολικά 93.960 αυγά, εκ των οποίων όμως υπολογίζεται πως, ακόμα και στην περίπτωση που εκκολαφθούν όλα, μόνο 94 χελωνάκια θα καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς μόνο 1 στους 1.000 νεοσσούς επιβιώνει και καταφέρνει να ενηλικιωθεί.
©Joakim Odelberg - WWF Greece
Παρά τα θετικά στοιχεία για φέτος, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta παραμένει ένα κινδυνεύον είδος και οι απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει στην Ελλάδα είναι πολλές και κυρίως ανθρωπογενείς: η οικολογική υποβάθμιση των παραλιών ωοτοκίας λόγω τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, η φωτορύπανση, η όχληση των χελωνών στο θαλάσσιο χώρο, η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, η διάβρωση των παραλιών, η θαλάσσια ρύπανση (πχ πλαστικά), η κλιματική αλλαγή, είναι ορισμένοι μόνο παράγοντες που δρουν ανασταλτικά και επιταχύνουν την εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους από τα νερά της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου. Σε αυτές έρχονται τώρα να προστεθούν και οι θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου . Οι σεισμικές έρευνες που σχεδιάζονται στο Ιόνιο για μελλοντική εξόρυξη υδρογονανθράκων ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμη ή προσωρινή απώλεια ακοής της θαλάσσιας χελώνας, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητα προσανατολισμού της στο νερό, τη δυσκολία μετακίνησής της για την ανεύρεση τροφής ή ακόμα και τον επιτυχή εντοπισμό της παραλίας όπου θα γεννήσει τα μικρά της.
Η ανάγκη για την προστασία αυτού του ευάλωτου είδους παραμένει επιτακτική. Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς πραγματοποίησε και φέτος πρόγραμμα φύλαξης για την περιοχή των Σεκανίων, που αποτελεί ζώνη απολύτου προστασίας του ΕΘΠΖ. Η φύλαξη διήρκεσε τέσσερις μήνες και χαρακτηριστικό των απειλών που δέχεται καθημερινά η θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta αποτελεί το γεγονός ότι, κατά τις 960 ώρες που απασχολήθηκαν οι φύλακες, καταγράφηκαν 226 περιστατικά παραβάσεων, τα περισσότερα από τα οποία, σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ και το Λιμεναρχείο, διευθετήθηκαν άμεσα. Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης γλάρων, οι οποίοι αποτελούν τον κυριότερο θηρευτή για τα χελωνάκια, συμπληρώνοντας 360 διαφορετικές καταγραφές. Παράλληλα, ο καθαρισμός της παραλίας των Σεκανίων από πλαστικά και άλλα απορρίμματα, και η πιλοτική εκστρατεία που υλοποιήθηκε το φετινό καλοκαίρι προκειμένου να περιοριστεί και σταδιακά να καταργηθεί το πλαστικό καλαμάκι στη Ζάκυνθο2, αποτέλεσαν μέρος της δράσης του WWF στο νησί με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραγόντων που απειλούν το μοναδικό αυτό είδος.
Η προστασία της Caretta Caretta είναι υπόθεση όλων μας
Οι συνέργειες του WWF Ελλάς με το ΕΘΠΖ, την Πυροσβεστική Ζακύνθου, το Λιμεναρχείο, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και η υποστήριξη από το WWF Σουηδίας, είναι ισχυρές. Αυτές οι συνεργασίες αποτελούν καταλυτικό σημείο αναφοράς για την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική δράση για τη θωράκιση της περιοχής και κατ’ επέκταση την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
Η ανάγκη να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, καθώς αυξάνονται οι απειλές που αντιμετωπίζει η Caretta Carettta και μαζί με αυτές και οι πιθανότητες να εξαφανιστεί το συγκεκριμένο είδος από τα νερά της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου.
Λίγο πριν την εκπνοή του έτους, και μέσω του site του WWF, οι πολίτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να «υιοθετήσουν» μια Caretta caretta, βοηθώντας την οργάνωση να συνεχίσει το έργο της στα Σεκάνια, προκειμένου η συγκεκριμένη παραλία της Ζακύνθου να μπορεί να αποτελεί για πολλά χρόνια ακόμα το σημείο εκκίνησης του μοναδικού αυτού είδος στον κόσμο μας.