ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Συναγερμός» για το μαυροσκούφικο γλαρόνι της Κίνας

«Συναγερμός» για το μαυροσκούφικο γλαρόνι της Κίνας
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Το μαυροσκούφικο γλαρόνι που ζει στην Κίνα, ένα από τα πλέον απειλούμενα του είδους παγκοσμίως, κινδυνεύει να υβριδοποιηθεί με ένα παρόμοιο είδος εξαιτίας του μικρού πληθυσμού του, ανακοίνωσαν Κινέζοι ορνιθολόγοι.

«Ο υβριδισμός δύο στενά συγγενών ειδών μπορεί να αλλοιώσει τις ομάδες γονιδίων τους και να επιταχύνει το ρυθμό εξαφάνισης του σπάνιου αυτού πουλιού» δήλωσε ο Τσεν Σουιχουά αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην ανατολική επαρχία της Κίνας, Τσετσιάνγκ.

Το άσπρο μεταναστευτικό πουλί με το μαύρο λοφίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1861. Ο πληθυσμός του ήταν πάντοτε μικρός, με λιγότερα από 100 σε όλον τον κόσμο, για τον λόγο αυτό καταχωρήθηκε ως «κρίσιμα απειλούμενο» στον Ερυθρό Κατάλογο της IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης).

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με άλλα δύο κινεζικά ινστιτούτα έχει συλλέξει μη -επεμβατικά δείγματα DNA από πέντε κινέζικα μαυροσκούφικα γλαρόνια για έρευνες γενετικής διατήρησης, καθώς έχουν παρατηρήσει ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί υβριδισμός μεταξύ του σπάνιου πουλιού και του πιο «άφθονου» σε πληθυσμό ξαδέλφου του. Αν και τα δύο είδη είναι μέλη της ίδιας συνομοταξίας αποκλίνουν περίπου κατά ένα εκατ. χρόνια στην εμφάνισή τους στην Γη.

Ο επιστήμονας υποστηρίζει ότι τα υβρίδια είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Μόνο η μοριακή γενετική ανάλυση μπορεί να παράσχει αξιόπιστη ταυτοποίηση και να καθορίσει την έκταση της διασταύρωσης μεταξύ των ειδών. Όμως, εάν συνεχισθεί η υβριδοποίηση το πουλί θα χάσει τελικά τη φυσική του εμφάνιση, καθώς τα λευκά φτερά του σταδιακά θα γίνουν γκρι όπως εκείνα του συγγενή του.

Από το 2013, η ομάδα του Τσεν έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τεχνητά μέσα για να προσελκύσει τα άγρια πτηνά να αναπαραχθούν σε ειδικές περιοχές στην πόλη Νινγκμπό, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας της φυσιολογικής αναπαραγωγής. Μέχρι το τέλος του 2017, περίπου 51 σπάνια πουλιά γεννήθηκαν στην περιοχή.

Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του διεθνούς ορνιθολογικού περιοδικού IBIS.