ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μυστηριώδεις κύκλοι στους πάγους της Αρκτικής προβληματίζουν τη NASA

NASA/JOHN SONNTAG/OPERATION ICEBRIDGE

Μια σειρά από ασυνήθιστα σχήματα στους πάγους της Αρκτικής έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες της NASA, που μέχρι στιγμής δεν μπορούν να λύσουν το… μυστήριο της εμφάνισής τους.

Το πρόγραμμα IceBridge της NASA μελετά και χαρτογραφεί τους παγετώνες σε θάλασσα και ξηρά. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, αποστέλλονται κατά διαστήματα αεροσκάφη στους πόλους για να τραβούν φωτογραφίες.

Εικόνες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια πτήσης στις 14 Απριλίου πάνω από τη Θάλασσα Μπόφορτ -50 μίλια βορειοδυτικά του Δέλτα του ποταμού Μακένζι- έδειξαν μια σειρά ασυνήθιστων σχημάτων στους πάγους της θάλασσας.

Ο ερευνητής Τζον Σόνταγκ, μέλος της αποστολής, έγραψε ότι είδαν τα κυκλικά αυτά σχήματα μόνο για λίγα λεπτά. Τόνισε, επίσης, ότι δεν θυμάται να βλέπει «αυτό το πράγμα πουθενά αλλού».

Ο Νέιθαν Κουρτς, επίσης μέλος του προγράμματος IceBridge, εξήγησε με τη σειρά του ότι είναι εμφανές από τις φωτογραφίες ότι έχουν δημιουργηθεί τρύπες σε μια περιοχή όπου ο πάγος είναι λεπτός. Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει πώς δημιουργήθηκαν.


Πηγή: NASA/JOHN SONNTAG/OPERATION ICEBRIDGE

«Δεν είμαι σίγουρος τι είδους δυναμικές μπορούν να δημιουργήσουν τα ημικύκλια γύρω από τις τρύπες. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» είπε ο ίδιος.

Με τη σειρά του, ο Γουόλτ Μάγιερ, επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών Χιονιού και Πάγου, είπε ότι οι κύκλοι αυτοί μπορεί να δημιουργήθηκαν από νερό που «γλύφει» τον πάγο όταν οι φώκιες αναδύονται για να πάρουν ανάσα.

Πρόκειται, όμως, για μια εικασία, μια από τις πολλές πιθανές λύσεις του «μυστηρίου» αυτού.

Δεδομένου, όμως, ότι οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους μόνο μια φωτογραφία του περίεργου αυτού φαινομένου, οι πιθανότητες λένε ότι το πώς δημιουργήθηκαν οι τρύπες αυτές, θα παραμείνει ένας «γρίφος» -τουλάχιστον μέχρι να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης