ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Καμπανάκι» για οκτώ παγετώνες της Ανταρκτικής: Δείχνουν σημάδια διάλυσης

EPA/FELIPE TRUEBA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαιτέρως ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις που έχει η επιστημονική κοινότητα σχετικά με οκτώ από τους μεγαλύτερους παγετώνες της Ανταρκτικής, οι οποίοι παρουσιάζουν σημάδια διάλυσης. Μόλις πέρσι, η αποκόλληση ενός τεράστιου παγόβουνου από την πιο κρύα περιοχή της Γης είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», οι αναλύσεις που έκανε η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Χάνες Κόνραντ του Πανεπιστημίου του Λιντς, έδειξαν πως ο πάγος στη βάση των παγετώνων της Ανταρκτικής, λιώνει με ρυθμό 200 μέτρων κάθε χρόνο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων.

Η διαδικασία εκθέτει όλο και μεγαλύτερη μάζα πάγου σε υψηλής (σχετικά) θερμοκρασίας νερό, με αποτέλεσμα η κίνηση των ηπειρωτικών παγετώνων και επιταχύνεται και ο ρυθμός ανόδου της στάθμης των υδάτων, κατά συνέπεια, να αυξάνεται.

Το παγοκάλυμμα

Το φαινόμενο του λιωσίματος των παγετώνων της Ανταρκτικής, έπειτα από την τελευταία ανάλυση δεδομένων από δορυφόρους, δεν εστιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά στο σύνολο της «ακτογραμμής» της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με τον Χάνες Κόνραντ: «Αυτό βλέπουμε να γίνεται σε ολόκληρο το παγοκάλυμμα. Καθώς η ‘’γραμμή προσγείωσης’’ (σ.σ το σημείο που οι πάγοι προσκολλώνται στον βυθό της θάλασσας) των παγοκαλυμμάτων μετακινείται προς τα πίσω, οι ηπειρωτικοί παγετώνες επιταχύνονται και αυξάνουν τη στάθμη των υδάτων παγκοσμίως».

Η έρευνα βασίστηκε σε ανάλυση των δεδομένων από δορυφόρους CryoSat-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος για τη «γραμμή προσγείωσης» σε συνολικά 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι η ανθρωπότητα είναι μάλλον αντιμέτωπη με χειρότερες προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής θα επιφέρει άνοδο των υδάτων κατά 3 μέτρα μέχρι το 2100, κάτι που θα σημαίνει ότι τεράστιες εκτάσεις στεριάς θα βυθιστούν κάτω από το νερό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, προφανώς, προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο, ενώ η εικόνα γίνεται πιο ανησυχητική εάν κανείς συνυπολογίσει τα ευρήματα και άλλων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η περιεκτικότητα σε αλάτι των υδάτων της Ανταρκτικής που «τρέφονται» από το λιώσιμο των πάγων, μειώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η πυκνότητα των κρύων υδάτων μεγάλου βάθους, τα οποία ελέγχουν συγκεκριμένα και σημαντικά ωκεάνια ρεύματα, που με τη σειρά τους επηρεάζουν το κλίμα στην επιφάνεια. Επιπλέον, η αλλαγή της σύστασης των υδάτων κοντά στα παγοκαλύμματα της Ανταρκτικής προκαλεί διαταραχή των βιολογικών κύκλων, διαταράσσοντας σημαντικά τα οικοσυστήματα της περιοχής.

Περαιτέρω στοιχεία για το φαινόμενο, αλλά και για άλλες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα παράλληλα με αυτό, αναμένεται να δώσει η έρευνα που έχει ξεκινήσει στην περιοχή του παγοκαλύμματος Ντότσον της Ανταρκτικής.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αυτόνομα υποβρύχια drones έχουν βυθιστεί κάτω από το παγοκάλυμμα και θα κάνουν μετρήσεις για τα θαλάσσια ρεύματα και τις θερμοκρασίες σε βάθος εννέα μηνών.

Από αυτήν αναμένεται να προκύψουν ακόμη πιο λεπτομερή συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο τα παγοκαλύμματα αντιδρούν στις «εισβολές» θερμότερου νερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης