Το νερό σε περιοχή του Κεντάκι μυρίζει σαν... πετρέλαιο
Η υδροδότηση δεν είναι απλή υπόθεση στην επαρχία Μάρτιν του Κεντάκι των ΗΠΑ. Πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να ανεβαίνουν – κυριολεκτικά – ένα βουνό για να προμηθευτούν τις ποσότητες νερού που έχουν ανάγκη. Και ο λόγος; Δεν εμπιστεύονται το νερό που βγαίνει από τις βρύσες τους.
Το CNNi πήγε στην περιοχή και συνάντησε την Hope Workman. Μαζί με μία από τις κόρες της επιβιβάστηκαν στο αγροτικό τους όχημα και έφτασαν σε μία πηγή στο βουνό, που παρέχει καθαρό νερό.
«Αυτό περνάμε για να βρούμε νερό, δυστυχώς», είπε, ενώ τα χέρια της έτρεμαν από το κρύο. Η Workman δεν είναι η μόνη κάτοικος που πασχίζει καθημερινώς για να βρει πόσιμο νερό.
Το σύστημα υδροδότησης των ΗΠΑ «γερνά» και οι ειδικοί εκτιμούν πως το να διατηρηθεί η καθαρότητα του νερού αποδεικνύεται μεγάλο τεστ. Η Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών έχει βαθμολογήσει το σύστημα με Δ.
Σύμφωνα με την εταιρία, περίπου 1 εκατομμύριο σωλήνες διατρέχουν την επαρχία για να παρέχουν καθαρό νερό, όμως η παλαιότητα των μέσων που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία που συντηρεί τους σωλήνες κάνει την κατάσταση ιδιαιτέρως δύσκολη.
Πολλοί απ’ αυτούς (τους σωλήνες) είχαν εγκατασταθεί πριν από σχεδόν έναν αιώνα και φτάνουν στο τέλος της «ζωής» τους. Καθώς περνούν τα χρόνια, μπορεί να σπάσουν και οι διαρροές νερού είναι πλέον ολοένα και συνηθέστερες στην περιοχή. Στην πραγματικότητα, η επαρχία χάνει περίπου 6 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού την ημέρα από τις διαρροές.
Και τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.
Όταν ανοίγουν τις βρύσες τους οι πολίτες του Μάρτιν αυτό που βλέπουν είναι αποκαρδιωτικό. Το νερό είναι θολό και έχει ένα καφέ χρώμα. Μερικές φορές μυρίζει σαν πετρέλαιο.
Οι ντόπιοι αναρωτιούνται: «Τι περιέχει το νερό;»
Προ επταμήνου οι πολιτειακές Αρχές ζητούσαν από τους πολίτες να μην ανησυχούν καθώς οι εξετάσεις στο νερό έδειχναν πως οι συγκεντρώσεις τριαλογονομεθανίων και αλογονοξικών οξέων ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την αντίδραση μεταξύ του χλωρίου, το οποίο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα βακτήρια του νερού, και των οργανικών στοιχείων που διατρέχουν τους σωλήνες και το ύδωρ. Η έκθεση του ανθρώπου σε αυτά τα στοιχεία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Το ανατολικό Κεντάκι είναι η πολιτεία με τα υψηλότερα επίπεδα καρκίνου. Κυριότεροι παράγοντες είναι τα ποσοστά καπνίσματος και παχυσαρκίας, αλλά οι κάτοικοι αναρωτιούνται αν και το νερό έχει σχέση με τα πολλά περιστατικά.
«Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Φοβόμαστε το νερό και αυτό ισχύει εδώ και χρόνια», είπε κάτοικος της περιοχής, δηλώνοντας σίγουρα πως ο καρκίνος που εμφάνισε η μητέρα της είχε να κάνει το παρεχόμενο νερό.
Τι συμβαίνει
Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος στην επαρχία είναι οι σωλήνες. Υπολογίζεται πως περισσότερη από τη μισή από την ποσότητα του νερού που κυκλοφορεί στους σωλήνες δεν φτάνει ποτέ στις βρύσες των καταναλωτών λόγω των διαρροών.
Λόγω των εν λόγω διαρροών οι πολιτεία αδυνατεί να καθαρίσει πλήρως το σύστημα. Οι ιθύνοντες βέβαια τονίζουν πως καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για βελτιώσουν την κατάσταση. Έχουν καταφέρει να μην ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια συγκέντρωσης υποπροϊόντων, απλώς αλλάζοντας το σημείο στο οποίο διοχετεύουν το χλώριο.
Όμως, για να υπάρξει μία ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτούνται νέες δομές και τεχνικές καθαρισμούς του ύδατος.
Με πληροφορίες από: The Kentucky county where the water smells like diesel, by Nadia Kounang, CNN