Ταξίδι στην Ανταρκτική: Φώκιες, πιγκουίνοι και παγωμένη, εκθαμβωτική φύση
«Το ταξίδι ξεκίνησε από την Punta Arenas, πρωτεύουσα την περιφέρειας Magallanes της Χιλής. Περάσαμε τρεις μέρες κάτω από την ανατολή του ηλίου, το πλοίο της Greenpeace έδεσε σε ένα από τα λιμάνια της πόλης για να ελέγξουμε τον εξοπλισμό και να πραγματοποιήσουμε ασκήσεις ασφαλείας», γράφει ο Alexandre Meneghini του Reuters, για την αρχή ενός ταξιδιού στην Ανταρκτική που θα του μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη.
Η Greenpeace διοργάνωσε το ταξίδι για να αυξηθεί η γνώση και η υποστήριξη γύρω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημιουργία μίας μεγαλύτερης ζώνης προστασίας στην Ανταρκτική. Το σχέδιο όριζε τη δημιουργία ενός παραδείσου, για να μπορούν τα έμβια όντα της περιοχής να ξεφύγουν από τις επιπτώσεις της παράνομης αλιείας.
Σκοπός ήταν, όπως αναφέρει ο Meneghini, να κινηματογραφηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της μόλυνσης και της παράνομης αλιείας. Φωτογραφίες και βίντεο, δείγματα από τον βυθό της θάλασσας και μικροπλαστικά που «κολυμπούσαν» στις επιφάνειες των νερών, συγκεντρώθηκαν για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της Greenpeace και για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς καταφυγίου.
H Weddell Sea Marine Protected Area (Θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Weddell), που έχει οραματιστεί η περιβαλλοντική οργάνωση, θα καλύπτει 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα φυσικού περιβάλλοντος για φάλαινες, φώκιες, πιγκουίνους και πολλά είδη ψαριών. Το σχέδιο θα συζητηθεί από το όργανο διακυβέρνησης της Ανταρκτικής τον Οκτώβριο του 2018.
«Η Ανταρκτική προστατεύεται από την ‘’Συνθήκη της Ανταρκτικής’’, αλλά αυτή αφήνει περιθώριο για κατάχρηση των νερών γύρω από την Ανταρκτική και ήδη αντιμετωπίζει ζητήματα, όπως η αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα, η όξυνση των νερών των ωκεανών και τα πλαστικά», ανέφερε ο Tom Foreman, επικεφαλής της αποστολής της Greenpeace.
Alexandre Meneghini/Reuters
«Έτσι, δεν μπορεί να χαθεί η ευκαιρία προστασίας αυτών των περιοχών, που έχουν ζωτική σημασία για ένα τεράστιο αριθμό ειδών», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την Greenpeace, ένα βασικό ζήτημα που δημιουργεί ανησυχία είναι η αλιεία του κριλ (πλαγκτόν). Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα αναφέρεται πως τα περισσότερα έμβια όντα που ζουν στην Ανταρτική, μεταξύ αυτών πιγκουίνοι, φάλαινες και φώκιες, εξαρτώνται είτε άμεσα είτε έμμεσα από το κριλ. Ο άνθρωπος όμως το χρησιμοποιεί για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής και φαγητού για τα κατοικίδιά του.
«Ζητάμε όλα τα πλοία που ψαρεύουν κριλ να μην πλησιάζουν καμία περιοχή της Ανταρτικής», ανέφερε ο Luke Massey, εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης, αναφέροντας μέρος της πρότασης που έχει καταθέσει η Greenpeace.
Το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Χιλής και πλησίασε την Γη του Πυρός, με την συνοδεία δελφινιών. Έφτασε στον Πορθμό του Ντρέικ, όπου συναντώνται – βίαια – ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός.
«Είχαμε ενημερωθεί πως το πέρασμα θα ήταν δύσκολο, δέσαμε τα πάντα (για να μην πέσουν). Μας έδωσαν χάπια για τη ναυτία και τα φώτα των μπάνιων έμειναν ανοιχτά για να διευκολύνουν όσους δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ταραχώδη διαδρομή. Αποφάσισα να μην πάρω τα χάπια. Ήταν λάθος», εξιστόρησε ο Meneghini. Μία σύντομη συνομιλία του με τον καπετάνιο του παγοθραυστικού πλοίου στο οποίο επέβαιναν, επιβεβαίωσε τους φόβους του. Το ταξίδι μπορεί να διαρκούσε έως και τέσσερις μέρες.
Alexandre Meneghini/Reuters
Η έλευση στην Ανταρκτική Χερσόνησο συνοδεύτηκε από ήρεμα νερά. Αντίθετα με το τι πιστεύεται η περιοχή είναι γεμάτη ζωή και οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν τους συμμετέχοντες της αποστολής να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι. Πιγκουίνοι, θαλασσοπούλια και πολλά διαφορετικά είδη φωκιών και φαλαινών μπορούσαν να ιδωθούν ανά σημεία.
«Ανεβήκαμε σε φουσκωτές βάρκες, φορώντας ειδικές στολές επιβίωσης που ζύγιζαν σχεδόν 10 κιλά», περιέγραψε στη συνέχεια ο απεσταλμένος του Reuters.
Αναφορικά με την συνάντησή του με τους πιγκουίνους, που τόσο περίμενε, ήταν υπέροχη, μία αξέχαστη στιγμή, όπως είπε. «Δεν βλέπουν τους ανθρώπους σαν αρπακτικά και μπορεί να σε περικυκλώνουν ώρες ολόκληρες αν δεν κινείσαι πολύ», ανέφερε ο ίδιος.
«Η Ανταρκτική είναι μακριά από τον πολιτισμό. Αλλά δεν είναι άθικτη. Η Greenpeace ήρθε εδώ για να δείξει μερικές από τις ευπάθειες της περιοχής. Ελπίζω οι φωτογραφίες μου να δείξουν λίγη από την ομορφιά της περιοχής», δήλωσε.