ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στα πρόθυρα της εξαφάνισης οι φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού

Στα πρόθυρα της εξαφάνισης οι φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού
Φωτογραφία Αρχείου EPA/NIC BOTHMA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φόβοι πως οι φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού κινδυνεύουν να αφανιστούν εκφράζουν οι ειδικοί ζητώντας άμεσα μέτρα για την προστασία του είδους.

Είναι μεταξύ των πιο σπάνιων θαλάσσιων θηλαστικών στον κόσμο και έχουν βιώσει μία επικίνδυνη χρονιά. Η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας όριζε τον αριθμό των εναπομεινάντων φαλαινών στις 450, όμως εντός του 2017 πέθαναν 17 εξ’ αυτών.

Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που Αμερικανικοί και Καναδέζικοι φορείς αναφέρουν πως ο αριθμός των φαλαινών δεν θα ανακάμψει άμεσα, όπως τόνισε ο Τζον Μπούλαρντ, περιφερειακός διαχειριστής για την αλιεία στις ΗΠΑ.

Η χρονιά υψηλής θνησιμότητας συνοδεύτηκε από μειωμένο αριθμό γεννήσεων, καθώς υπάρχουν μόλις 100 θηλυκές φάλαινες του είδους.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη λέξη εξαφάνιση, διότι αυτό δείχνουν τα στοιχεία», είπε ο Μπούλαρντ. «Είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας του Μπούλαρντ, από το 2010 και έπειτα ο αριθμός των φαλαινών έχει μειωθεί δραματικά, ενώ τα θηλυκά αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τα αρσενικά του είδους.

ΗΠΑ και Καναδάς καταβάλουν προσπάθειες να μειωθούν οι θάνατοι που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Συγκρούσεις με πλοία και μπλέξιμο στα δίχτυα αλιευτικών είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου των φαλαινών.

3370333

EPA/NIC BOTHMA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η τωρινή κατάσταση των φαλαινών είναι κρίσιμη και η χρήση των διαθέσιμων πόρων μας για τη σωτηρία τους είναι υψηλής, ύψιστης σημασίας».

Τα θηλαστικά συνηθίζουν να γενούν σε νότια νερά και κινούνται προς τον Καναδά για να τραφούν κάθε άνοιξη. Όλοι οι θάνατοι φαλαινών το 2017, σημειώθηκαν στο ταξίδι τους προς τον Καναδά.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τους λόγους αύξησης της θνησιμότητας του είδους. Συγκεκριμένα, μία έρευνα αναφέρει πως μετακινούνται πολύ περισσότερο απ’ ‘ότι συνήθιζαν στο παρελθόν. Οι επιστήμονες θεωρούν πως μετακινούνται σε επικίνδυνα νερά για να βρουν φαγητό.

Σε άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Endangered Species Research, οι επιστήμονες εξέτασαν περιττώματα και ανακάλυψαν περιπτώσεις φαλαινών που είχαν μπλεχτεί σε δίχτυα ψαράδων και είχαν σωθεί, όμως υπέφεραν από υψηλά επίπεδα άγχους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην αναπαραγωγή.

«Οι συνάδελφοί μου επιχειρούν να βρουν λύσεις για το πώς θα συνεχιστεί η αλιεία χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο οι φάλαινες», τόνισε μία από τις συγγραφείς της τελευταίας έρευνας, η Ελίζαμπεθ Μπέρτζες.