ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιστήμονες ανασύνθεσαν σκελετό αρκούδας που δηλητηριάστηκε - Στόχος η ευαισθητοποίηση πολιτών

Επιστήμονες ανασύνθεσαν σκελετό αρκούδας που δηλητηριάστηκε - Στόχος η ευαισθητοποίηση πολιτών
Ο σκελετός αρκούδας που ανασυντέθηκε ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δώρα Σιαφλά

Τον σκελετό μιας αρκούδας που πέθανε από δηλητηριασμένο δόλωμα ανασύνθεσαν επιστήμονες και εκτίθεται πλέον, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Ψαράδων Πρεσπών.

Τον Απρίλιο του 2012 μια μεγάλη αρσενική αρκούδα ξεψύχησε στους Ψαράδες Πρεσπών, αφού της έβαλαν φόλα.

Επειδή η σορός του νεκρού ζώου ζύγιζε σχεδόν 300 κιλά, ήταν δύσκολο να μεταφερθεί και δεν ήταν εύκολο να θαφτεί, καθώς το έδαφος είναι βραχώδες.

Αποφασίστηκε τότε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών να σκεπαστεί με πέτρες και οκτώ χρόνια αργότερα, οι φοιτητές και φοιτήτριες του 1ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής/Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες διερεύνησαν τη θέση.

Τα οστά του ζώου στάλθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για να καθαριστούν από το λίπος και άλλα υπολείμματα και να στερεωθούν και όταν επιστράφηκαν, την ανασύσταση του σκελετού ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2023 η καθηγήτριας Ζωολογίας, Μίλιτσα Ίβοβιτς, με τον συνεργάτη της Κωνσταντίνο Μαυραγάνη.

«Η συνύπαρξη είναι εφικτή και η εξόντωση του ζώου είναι στυγνή δολοφονία»

Όπως σημειώνει ο συντονιστής και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της διαδικασίας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Ζιώγας, τους επόμενους μήνες, θα διαμορφωθεί ένα σημείο ενημέρωσης για το γεγονός και «ενδυνάμωσης για όλες και όλους που πιστεύουμε ότι η συνύπαρξη είναι εφικτή και η εξόντωση είναι αυτό που είναι: στυγνή δολοφονία».

«Υπολογίζω ότι τα κόκκαλα ήταν από 120 έως 200 όμως έλειπαν πολλά, ιδιαίτερα μικρά κοκκαλάκια στα χέρια και τα πόδια του ζώου τα οποία μάλλον έγιναν τροφή από αλεπούδες και τσακάλια» αναφέρει η Ίβοβιτς, η οποία χρειάστηκε δεκάδες ώρες δουλειάς για να αποκαταστήσει τον σκελετό δουλεύοντας στον χώρο όπου τον φιλοξενεί.

«Ηταν ένα μεγάλο παζλ, με πολύ βαριά όμως κομμάτια, το οποίο ξεκίνησα χωρίζοντας πρώτα τα κόκκαλα σε δεξιά και αριστερή πλευρά. Αν και έλειπαν πολλά, αποφασίσαμε να μην τα αντικαταστήσουμε με κάποιο τρόπο αλλά να αφήσουμε τα κενά, εκτός από τα μπροστινά δόντια που φτιάξαμε όσα έλειπαν».

Ο σκελετός της αρκούδας τοποθετήθηκε σε μια στάση δυναμική, με κίνηση σαν να περπατάει και το κεφάλι στραμμένο λίγο δεξιά.

«Είχα βάλει τρεις στόχους, πρώτον αυτό που θα φτιάξω να είναι όμορφο, δεύτερο να είναι σωστό ανατομικά και τρίτο να είναι γερό, κυρίως όσον αφορά την ισορροπία του» τονίζει η καθηγήτρια Ζωολογίας».

Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στο πλαίσιο της Εικαστικής Πορείας προς τις Πρέσπες με τη συμμετοχή του δήμου Πρεσπών, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ».