Κλιματική αλλαγή - Τουβαλού: Αναζητά νομικές οδούς για να παραμείνει κράτος εάν βυθιστεί
Ανανεώθηκε:
Υπό τον κίνδυνο να βυθιστεί πλήρως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, το Τουβαλού εξετάζει νομικές οδούς προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία του στις θαλάσσιες ζώνες του, αλλά και να παραμείνει αναγνωρισμένο ως κράτος.
«Στην πραγματικότητα φανταζόμαστε το χειρότερο σενάριο κατά το οποίο εξαναγκαζόμαστε να μετεγκατασταθούμε ή ότι τα εδάφη μας βυθίζονται», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του νησιωτικού έθνους του Ειρηνικού, Σάιμον Κόφε, σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Ψάχνουμε νομικές οδούς όπου μπορούμε να διατηρήσουμε την κυριαρχία μας στις θαλάσσιες ζώνες μας, να διατηρήσουμε την αναγνώρισή μας ως κράτος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτά είναι λοιπόν βήματα που κάνουμε, κοιτάζοντας το μέλλον», συμπλήρωσε.
Οι εικόνες του Κόφε να εκφωνεί μια ομιλία για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP26 μέσα στη θάλασσα με σηκωμένα τα μπατζάκια του παντελονιού του, έχουν κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ικανοποίηση στο μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος που πιέζει για επιθετική δράση για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν viral όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι με αυτό και ελπίζουμε ότι αυτό μεταφέρει το μήνυμα και τονίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Τουβαλού αυτή τη στιγμή», είπε ο Κόφε.
Σύμφωνα με τον Κόφε, το μέρος από το οποίο εκφώνησε την ομιλία για τη Σύνοδο, ήταν κάποτε ξηρό, με τον ίδιο να προσθέτει πως οι ακτές του Τουβαλού έχουν υποστεί μεγάλη διάβρωση.
Όταν ρωτήθηκε τι πιστεύουν οι κάτοικοι του Τουβαλού για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ο Κόφε είπε ότι κάποιοι από την παλαιότερη γενιά λένε ότι είναι χαρούμενοι να «πέσουν» μαζί με τη γη, ενώ άλλοι φεύγουν.
«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύ δεμένοι με τη γη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Τουβαλού είναι ένα νησί με πληθυσμό περίπου 11.000 κατοίκων και το υψηλότερο σημείο του είναι μόλις 4,5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από το 1993, η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει περίπου 0,5 εκατοστά ετησίως, σύμφωνα με μια έκθεση του 2011 της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπήρξε βρετανική αποικία μέχρι το 1978 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε. Το 2000 έγινε μέλος του ΟΗΕ.
Τα νησιά Τουβάλου μαζί με τα Φίτζι, αποτελούν μέρος του Προγράμματος Κλιματικής Αλλαγής, Μετανάστευσης και Ανθρώπινης Ασφάλειας του Ειρηνικού Ωκεανού, το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τα εδάφη που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.