Η Πάρνηθα ως πνεύμονας πρασίνου της Αττικής και η φωτιά της Βαρυμπόμπης
«Ταυτόσημη» με την έννοια «πνεύμονας πρασίνου» για την Αττική θεωρείται η Πάρνηθα, ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος του λεκανοπεδίου, ένα βουνό καλυμμένο σε μεγάλο μέρος του από πυκνό δάσος, το οποίο μάλιστα προστατεύεται ως εθνικός δρυμός.
Η έκφραση «πνεύμονας πρασίνου» συνηθίζεται να χρησιμοποιείται για δάση ή ακόμα και άλση που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε αστικούς ιστούς, σε μεγαλουπόλεις των σύγχρονων κοινωνιών. Ως γνωστόν, τα δέντρα και τα φυτά απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα οξυγόνο, ενώ παρακρατούν διοξείδιο του άνθρακα, καθαρίζοντας έτσι τον αέρα και βοηθώντας μας να αναπνέουμε – λειτουργούν, δηλαδή, σε αντιστοιχία με τους πνεύμονες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η Πάρνηθα μπορεί να θεωρηθεί το βουνό που «προστατεύει» την Αττική και τα
εκατομμύρια των κατοίκων της από κλιματικής και ατμοσφαιρικής άποψης: Δεν προσφέρει «απλώς» μία επιλογή «απόδρασης στη φύση» για τους κατοίκους της πόλης, καθώς βρίσκεται σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα, συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση του κλίματος και φυσικά στην καθαρή ατμόσφαιρά της, τόσο λόγω της γεωμορφολογίας της, όσο και του πρασίνου, των δέντρων της.
Η φωτιά της Βαρυμπόμπης το 2021
Το καλοκαίρι του 2021 βιώσαμε ακραίες καιρικές συνθήκες, παρατεταμένου καύσωνα. Εν μέσω αυτού του φαινομένου, στις αρχές Αυγούστου ξέσπασε στην Πάρνηθα, στην
ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές των
τελευταίων ετών. Πίσω της άφησε σημαντικές ζημιές, οι κυριότερες εκ των οποίων στο
πράσινο, στο ίδιο το δάσος.
Η επόμενη ημέρα βρήκε την ελληνική κοινωνία σοκαρισμένη να αναζητά λύσεις
περιορισμού των ζημιών. Όπως κάθε δασική πυρκαγιά έχει σημαντικό αντίκτυπο για την ευρύτερη περιοχή στην οποία εκδηλώνεται, έτσι και η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης πέρα από την προφανή ζημιά στο πράσινο μπορεί να είχε συνέπειες και σε βάθος χρόνου: Η διάβρωση του εδάφους και οι πλημμύρες, είναι οι βασικές επιπτώσεις που χρειάζονται άμεση μέριμνα, μετά από μία τέτοια πυρκαγιά.
Αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου
Ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου στην Πάρνηθα, η ανάγκη άμεσης διεκπεραίωσης αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων που θα διασφάλιζαν τις γύρω κατοικημένες περιοχές, εν όψει και του χειμώνα, ήταν επιτακτική. Αυτό ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Coca-Cola στην Ελλάδα, ως Ανάδοχος των έργων που χρειάστηκε να γίνουν στην περιοχή, προσφέροντας δωρεά που ανήλθε στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά αποκαταστάθηκαν 7.715 στρέμματα στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, υπό το συγκεκριμένο έργο, το οποίο παραδόθηκε στο σύνολό του μόλις μερικούς μήνες
αργότερα, τον Απρίλιο του 2022. Πρόκειται για το μεγαλύτερης έκτασης έργο που
υλοποιήθηκε στον νομό Αττικής, το οποίο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσω του
προγράμματος Αναδόχων Αποκατάστασης και Αναδάσωσης, που θέσπισε το υπουργείο
Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέσω του προγράμματος αυτού, ιδιωτικές εταιρίες και
οργανισμοί μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία αναγέννησης του φυσικού πλούτου της χώρας και στην προστασία των καμένων εκτάσεων από πλημμυρικά φαινόμενα. Η Coca- Cola στην Ελλάδα μάλιστα, ανέλαβε όχι μόνο την πρώτη φάση της αποκατάστασης της περιοχής Βαρυμπόμπης – Τατοΐου, αλλά και τη συνεχή παρακολούθησή της στο μέλλον.
Παρούσα στην παράδοση του έργου ήταν η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και
Ενέργειας, μέσω του υπουργού κ. Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού κ. Γιώργου Αμυρά και του γενικού γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση. Στην εκδήλωση της παράδοσης παραβρέθηκε η Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον, κυρία Μαρία Αναργύρου –Νίκολιτς, που επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ περήφανοι που ως Ανάδοχος παραδίδουμε αυτό το έργο που συμβάλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές που βιώσαμε τον Αύγουστο του 2021», ενώ εξέφρασε τη βούληση της εταιρείας να παρακολουθεί συστηματικά την περιοχή, με σκοπό να συμβάλλει περαιτέρω, «όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της, αλλά και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».
Μέσω του συγκεκριμένου έργου η περιοχή θωρακίζεται αντιδιαβρωτικά και
αντιπλημμυρικά, ώστε όχι μόνο να προστατευθούν οι γύρω περιοχές, αλλά και το ίδιο το δάσος. Απώτερος στόχος είναι να έχει το δάσος της Πάρνηθας την ευκαιρία να αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο, ο οποίος είναι ο πλέον ενδεδειγμένος, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Αποφεύγοντας τον κίνδυνο της διάβρωσης του εδάφους και των καταστροφικών συνεπειών ενδεχόμενων πλημμυρών, η φύση «κερδίζει» τον απαιτούμενο χρόνο για να αναγεννηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλη η προσπάθεια ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης αποτυπώθηκαν σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Μετά τη φωτιά», με πρωταγωνιστές όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίησή τους.
H πρωτοβουλία της Coca-Cola στην Ελλάδα να αναλάβει Ανάδοχος αυτού του έργου συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική της εταιρείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040 και έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του πλαστικού στις δευτερογενείς συσκευασίες, μέσα από τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τη χρήση rPET, αλλά και τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.