SUSTAINABLE NEWS

Οι αναπτυσσόμενες χώρες επενδύουν περισσότερο στην έρευνα βιωσιμότητας

Unsplash

Οι αναπτυσσόμενες χώρες εστιάζουν αναλογικά μεγαλύτερο κομμάτι των ερευνών τους σε θέματα βιωσιμότητας, σε σύγκριση με τις πλουσιότερες χώρες, σύμφωνα με έρευνα της Unesco.

Όπως αναφέρει το BBC, η έρευνα πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και μελετά το επιστημονικό έργο καθώς και την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει ως προς τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τη Δρ. Susan Schneegans, στέλεχος της Unesco, σκοπός της έρευνας είναι να γνωρίζουμε πιο δρόμο ανάπτυξης έχουν πάρει οι χώρες και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν.

Οι ερευνητές ελέγχουν 56 θέματα που κατηγοριοποιούνται ως «έρευνα βιωσιμότας» στα οποία περιλαμβάνονται οικολογικές εναλλακτικές στο πλαστικό, καθαρό νερό και τεχνικές ανανεώσιμης ενέργειας.

Ως προς τη θεματολογία, το ζήτημα με τις περισσότερες δημοσιεύσεις ήταν τα πλαστικά που επιπλέουν στους ωκεανούς. Οι δημοσιεύσεις εκτινάχθηκαν από 46 το 2011 σε 853 το 2019.

Και αναλογικά οι αναπτυσσόμενες χώρες δημοσιεύουν περισσότερες έρευνες ως προς τα θέματα αυτά, με βάση πάντα την οικονομική τους κατάσταση, σε σχέση με τις αναπτυγμένες.

Όπως αναφέρει η Δρ. Schneegans, ο λόγος είναι ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες φαίνεται πως εξαρτώνται περισσότερο από τους φυσικούς πόρους και επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Ουσιαστικά, για αυτές τις χώρες είναι ζήτημα επιβίωσης.

Την ίδια άποψη υποστηρίζει και η Δρ. Tiffany Straza, επίσης στέλεχος της Unesco, προσθέτοντας πως υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής, της οικολογικής κατάρρευσης και της κοινωνικο-οικολογικής αδικίας πολλές χώρες δεν έχουν χρόνο και πρέπει να δράσουν άμεσα σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Η πρόληψη της πανδημίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Unesco και πέρα από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι επενδύσεις στην έρευνα αυξήθηκαν κατά περίπου 20% από το 2014 μέχρι και το 2018 με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να συντελούν στα περίπου δύο τρίτα της αύξησης. Στον αντίποδα, τέσσερις στις τις πέντε υπόλοιπες χώρες επενδύουν λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ τους στην έρευνα.

Η Unesco από την πλευρά της ζητά από τις χώρες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην έρευνα, ειδικά μετά την πανδημία του Covid.

Σύμφωνα με τη Δρ. Schneegans κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε μεγάλη έμφαση στην εύρεση θεραπείας αλλά θα ήταν πολύ καλύτερο αν είχαμε αποτρέψει την πανδημία εξ’ αρχής. Και η πανδημία είναι συνδεδεμένη με τις οικονομικές επιπτώσεις αλλά και την οικολογία. Συνεπώς, κάθε φορά που κόβουμε ένα κομμάτι ενός τροπικού δάσους κινδυνεύουμε να απελευθερώσουμε ασθένειες που προέρχονται από τα ζώα. Πρέπει να μάθουμε το μάθημά μας και να επενδύσουμε στην έρευνα βιωσιμότητας και να μάθουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης