«Ναρκοπέδιο» οι επόμενοι 9 μήνες για την κυβέρνηση
Εξαιρετικά δύσκολοι προμηνύονται οι επόμενοι εννέα μήνες για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κυβέρνηση δεδομένου ότι σε ένα σύνθετο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από αυξημένες αβεβαιότητες για τη στάση που θα υιοθετήσουν Γερμανία και ΔΝΤ, θα πρέπει να κλείσουν επιτυχώς δύο αξιολογήσεις που περιλαμβάνουν 113 προαπαιτούμενα, αλλά και να ολοκληρωθούν χωρίς αρνητικές εκπλήξεις τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.
Τα θέματα συντονισμού μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης- Ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ είναι ήδη προς συζήτηση και πολλά εξ αυτών αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον μεταξύ 13 και 15 Οκτωβρίου.
Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης στις 16 Οκτωβρίου και αναμένεται να παραμείνουν στην χώρα για δύο εβδομάδες έως τις αρχές Νοεμβρίου οπότε θα επιστρέψουν στις βάσεις τους. Ακολούθως θα επιστρέψουν αργότερα μέσα στο Νοέμβριο με σκοπό να ολοκληρώσουν το έργο τους έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αποτιμώντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως σήμερα με τα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης εκτιμούν πως θα απαιτηθεί και ο Ιανουάριος για να υπάρξει ομαλή ολοκλήρωση των μέτρων οροσήμων της τρίτης αξιολόγησης.
Κάποιοι μάλιστα αναφέρονται και στο Φεβρουάριο, κάτι που όμως θα έθετε σε προβληματική τροχιά το πρόγραμμα. Να σημειωθεί πως μέσα στο Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ενώ για τον ίδιο μήνα έχει προγραμματιστεί και η πρώτη αξιολόγηση του «επί της αρχής» προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την αποκρυστάλλωση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, διαδικασία που θα καταδείξει το πόσο κοντά ή το πόσο μακριά είναι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ σε αυτό που θεωρούν βιώσιμο χρέος.
Το Μάιο θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από τα οποία θα καταδειχθεί το εάν θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίων. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών είναι άρτια και πως δεν θα απαιτηθούν παρεμβάσεις που θα επηρεάσουν τους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση εάν το Μάιο κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος με την εφαρμογή 18 προαπαιτούμενων θα ανοίξει η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα θα έχει τον Αύγουστο του 2018 μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα ή θα απαιτηθεί μια προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM. Όλοι οι εμπλεκόμενοι μιλούν για το πρώτο σενάριο, ωστόσο οι αποφάσεις που θα παρθούν θα λάβουν υπόψη τη συγκυρία εκείνης της εποχής και τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της χώρας και της ευρωζώνης του επόμενους 24 μήνες.