«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Στους συμβολαιογράφους ρίχνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, απαντώντας στην κριτική των θεσμών για την ολιγωρία στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ με τη σειρά τους οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν πως είναι τα πιστωτικά ιδρύματα εκείνα που δεν επισπεύδουν τις διαδικασίες.
Εκ μέρους των τραπεζών το συντονιστικό ρόλο στο εν λόγω εγχείρημα τον έχει η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη, η οποία το τελευταίο διάστημα φέρεται να δέχεται πιέσεις τόσο από τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών, όσο και από τους θεσμούς για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Το θέμα τέθηκε εκ νέου χθες στη συνάντηση που είχε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τους Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο, ενώ η πλευρά των Ευρωπαϊκών θεσμών το θέτει διαρκώς και στις τράπεζες και στην κυβέρνηση.
Να σημειωθεί πως χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έστειλε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως πλέον έχουν νομοθετηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει διαμορφωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποδίδει τις καθυστερήσεις σε ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά στους συμβολαιογράφους, παρά το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης.
Πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας έχει ξεκαθαρίσει πως οι τράπεζες είναι εκείνες που ως επισπεύδουσες τους πλειστηριασμούς καλούνται να εγγράψουν τους επαναληπτικούς ή τους νέους πλειστηριασμούς που θα λάβουν ημερομηνία με βάση το νέο σύστημα. Συγκεκριμένα, η κάθε τράπεζα θα πρέπει να δώσει εντολή σε δικαστικούς επιμελητές να συντάξουν πρόγραμμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, το οποίο εν συνεχεία οι συμβολαιογράφοι θα ακολουθήσουν.
Με βάση τον νόμο, το επαναληπτικό πρόγραμμα μπορεί να προσδιοριστεί εντός τριών μηνών, δηλαδή έως τα τέλη Δεκεμβρίου και το νέο εντός έξι μηνών. Βάσει της εικόνας αυτής, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν θα ξεκινήσουν νωρίτερα του Δεκεμβρίου, όταν και περίπου 5.000 ακίνητα θα αρχίσουν να βγαίνουν στο σφυρί. Ο αριθμός αυτός θα πιαστεί στις αρχές του 2018 που θα εφαρμοστούν πλήρως και θα διενεργούνται πλειστηριασμοί τρεις φορές την εβδομάδα και μάλιστα δυο φορές την ημέρα.
Τέλος, η κυβέρνηση πιέζει παρασκηνιακά το βάρος των τραπεζών θα δοθεί κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα και όχι σε κατοικίες, με τις τράπεζες να δείχνουν πρόθυμες να μην εκκινήσουν τις διαδικασίες από τις πρώτες κατοικίες των οφειλετών, αλλά από πλειστηριασμούς εξοχικών κατοικιών.