ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωνία στη κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Πολλαπλές προειδοποιήσεις για επιτάχυνση των αποφάσεων στο σκέλος της υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης έστειλαν χθες στη κυβέρνηση το EuroWorking Group, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως η αξιολόγηση θα πρέπει να εξελιχθεί ομαλά για να μπει το πρόγραμμα στην τελική ευθεία. Την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη που είναι επιφορτισμένα με την παρακολούθηση των προαπαιτούμενων διαπιστώνουν πως κάποια υπουργεία επιδεικνύουν σημαντική ολιγωρία.

Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος κρίνεται σημαντική σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα μετά τις γερμανικές εκλογές έχει αυξηθεί σημαντικά και σε μια συγκυρία που το τοπίο στις τράπεζες δείχνει πως το θέμα των «κόκκινων» δανείων δεν χωράει αναβολής.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινή αναφορά του κ. Στουρνάρα πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% περίπου το 2017 και κατά 2,4% και 2,7% το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, υπό την παραδοχή ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί ομαλά και σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ο ίδιος άλλωστε υπογράμμισε εμφατικά χθες πως ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, όπως έγινε στην περίπτωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης.

«Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα τροφοδοτούσε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, η οποία θα οδηγούσε σε αναστολή των επενδυτικών σχεδίων, θα υπέσκαπτε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και θα εξασθενούσε τις προοπτικές διατηρήσιμης πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», είπε σχετικά.

Αλλά και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε χθες πως εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει έως το τέλος Οκτωβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τότε η διαθέσιμη δόση των 800 εκατ. ευρώ θα επιστρέψει στον ESM. Ο ίδιος είπε πως στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, θα διαπιστωθεί το εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί. «Εάν διαπιστωθεί πως έχουν εφαρμοστεί, τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτεί κανονικά τις ανάγκες της μετά το τέλος του προγράμματος», σημείωσε.

Και μπορεί οι προειδοποιήσεις αυτές να προέρχονται από τρίτους, ωστόσο και κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο CNN Greece αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ολιγωρίες και κίνδυνοι που απορρέουν από αυτές. Το έργο του συντονισμού των υπουργείων προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχέως τα προαπαιτούμενα έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο τόσο για τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, όσο και για τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Παπαγιαννάκο.

Στις συσκέψεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο μήνα σχετικά με τις προαπαιτούμενες δράσεις διαπιστώνεται πως πολλά υπουργεία περιμένουν την έλευση των θεσμών στην Αθήνα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για προαπαιτούμενα τα οποία όμως ήδη έχουν περιγραφεί αναλυτικά στο Μνημόνιο και στο Τεχνικό Μνημόνιο.

Αυτό γίνεται διότι εκφράζονται από τις υπηρεσίες ανησυχίες ότι η εφαρμογή κάποιων μέτρων θα αποδειχθεί στην πράξη πως δεν έγινε με τρόπο συμβατό με τις θέσεις των δανειστών. Η στάση αυτή, η οποία αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η δημόσια διοίκηση εφαρμόζει το Μνημόνιο τα τελευταία χρόνια και επιβεβαιώνει το ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ποτέ την ιδιοκτησία του προγράμματος, είναι κάτι που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και στους συντονιστές των ομάδων παρακολούθησης των προαπαιτούμενων κ.κ. Λιάκο και Παπαγιαννάκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από συγκεκριμένα υπουργεία να επιταχύνουν την εφαρμογή των μέτρων οροσήμων, κάτι που όμως μέλλει να καταδειχθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης