ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα
Eurokinissi

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε σήμερα την πρόταση της Κομισιόν να κλείσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα είναι κάτω του ορίου του 3%.

«Μετά από πολλά χρόνια σημαντικών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η σημερινή απόφαση είναι καλοδεχούμενη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας (που ασκεί την προεδρία της ΕΕ) Toomas Tõniste. «Είμαστε τώρα στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και γίνεται πρόοδος ώστε η Ελλάδα να μπορεί και πάλι να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια».

Από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009 η Ελλάδα γύρισε το 2016 σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Αν και αναμένεται φέτος ένα μικρό έλλειμμα, το δημοσιονομικό τοπίο αναμένεται να βελτιωθεί ξανά στη συνέχεια. Το χρέος έφτασε το 179% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.Υπό αυτό το πρίσμα, το συμβούλιο θεωρεί πως η Ελλάδα καλύπτει τους όρους για να κλείσει η διαδικασία, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, η Ελλάδα πλέον θα ελέγχεται με βάση τους κανόνες της ΕΕ για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη (Stability and Growth Pact). Θα συνεχιστεί ως τον Αύγουστο του 2018 η παρακολούθηση με βάση τους κανόνες του προγράμματος και εν συνεχεία θα παρακολουθείται με βάση τους κανόνες μετά το πρόγραμμα (post-programme surveillance).

Σε ανακοίνωσή του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συγχαίρει την Ελλάδα για την πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μετάλλαξη του ελλείμματος από 15% επί του ΑΕΠ το 2009 στο 1,2% το 2017 τονίζει όμως πως απαιτείται συνεχής προσπάθεια για την συνέχιση της θετικής πορείας και όχι άλλα δράματα ως προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Ολόκληρη η δήλωση του Μοσκοβισί έχει ως εξής :

«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος στην οποία βρίσκονταν η Ελλάδα αποτελεί την αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών των Ελλήνων πολιτών έτσι ώστε να επιστρέψει η σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Το έλλειμμα ήταν άνω του 15% επί του ΑΕΠ το 2009 και πέρσι μεταμορφώθηκε σε πλεόνασμα 0.7% και για το 2017 προβλέπουμε έλλειμμα της τάξεως του 1.2%. Εν ολίγοις, το υπερβολικό έλλειμμα έχει διορθωθεί βιώσιμα. Τέτοια αλλαγή δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη.

Αυτό αποτελεί και τη νεότερη καλή είδηση από την Ελλάδα. Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έχει κάνει μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ έχει επιβεβαιώσει την πρόθεση του επί της αρχής να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η ανάπτυξη αυτό το έτος είναι ενθαρρυντική, δείχνοντας πως επιτέλους ξεκινάει η ανάκαμψη.

Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως η θετική πορεία αυτή θα συνεχιστεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί. Πρέπει να υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμών και των ελληνικών αρχών έτσι ώστε να υπάρξει μια ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος χωρίς περιττό δράμα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη σαν σύνολο».