ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίζερ: Το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας θα είναι και το τελευταίο

Βίζερ: Το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας θα είναι και το τελευταίο
AFP

Στην αποσαφήνιση πως τα κράτη της ευρωζώνης προτιμούν το τρίτο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα να είναι και το τελευταίο προχώρησε ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ, ξεκαθαρίζοντας πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στο μικροσκόπιο των δανειστών και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Μιλώντας στο οικονομικό δίκτυο insider.gr ο Βίζερ ανέφερε πως τα περισσότερα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης αφορούν σε μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί. «Είναι πλήρως εφικτό να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των 95 δράσεων εντός του φθινοπώρου, κάτι στο οποίο συμφωνούν και ορισμένα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει, καταλαβαίνω, μία task force με στόχο την προώθηση των δράσεων. Ελπίζω να προεδρεύσει ο ίδιος της διακυβερνητικής αυτής ομάδας, ώστε να προχωρήσουν οι δράσεις και να γίνει εφικτή για συντονισμένη, επαρκή και βέλτιστη εφαρμογή του προγράμματος», σημείωσε.

Ο ίδιος προσέθεσε πως η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης απομένουν 18 προαπαιτούμενα, οπότε θα χρειαστεί μία ακόμη αξιολόγηση μέχρι τον Μάιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να δοθούν οι κρίσιμες απαντήσεις ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος εντός του Ιουνίου», υπογράμμισε.

Ως τα πιο κρίσιμα ζητήματα της αξιολόγησης ανέφερε τις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικά την επένδυση του Ελληνικού και το θέμα της ΔΕΗ, τον προϋπολογισμό του 2018, καθώς και την εφαρμογή δράσεων που αφορούν στον τραπεζικό τομέα, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η εξυγίανση των τραπεζών ισολογισμών από «κόκκινα» δάνεια.

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του EurogroupWorking Group ανέφερε πως οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν στο τέλος του τρίτου προγράμματος, αν κριθεί απαραίτητο,. «Η Ελλάδα χαίρει ήδη εξαιρετικά ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών. Το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει μια ανάλυση και η απόφαση θα ληφθεί στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Θα δούμε στο τέλος του προγράμματος αν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους», είπε.

Ακόμη, είπε πως η Ελλάδα χαίρει ήδη ενός εξαιρετικά ευεργετικού προγράμματος δανεισμού σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση παγκοσμίως και πως μπορεί να συγκριθεί μόνον με το Βατικανό. «Με μεγάλες ωριμάνσεις και περιόδους χάριτος, και με υπέρ χαμηλά επιτόκια η Ελλάδα απολαμβάνει μία χρηματοοικονομική νιρβάνα», ανέφερε.

Ο Βίζερ, ο οποίος αφυπηρετεί λόγω συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο από το EuroWorking Group ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυστηρή εποπτεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής πίστωσης.

«Δεν νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την ενεργοποίηση γραμμής πίστωσης, οπότε δεν θα υπάρξει τέτοιο ζήτημα. Η περίπτωση γραμμής πίστωσης θα αφορούσε στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά το 2019 και 2020 η Ελλάδα δεν έχει σημαντικές λήξεις ομολόγων. Πέρα, όμως, από το ότι δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα ζητήσει γραμμή πίστωσης ούτε τα άλλα κράτη μέλη θα θελήσουν να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας. Θέλουν να κλείσουν το ζήτημα και μια γραμμή πίστωσης, ακόμη και προληπτική. Οπότε εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο αυτό», σημείωσε.

Για την «επόμενη ημέρα» για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 ο Βίζερ είπε πως «αν υπάρξει απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος». Κατά τον ίδιο, κάποιες αποφάσεις για το χρέος θα εφαρμοστούν άμεσα, ενώ άλλες θα υλοποιούνται τμηματικά στο πέρασμα του χρόνου, όπως η μεταφορά των κερδών SMP και ANFA.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε να δούμε νέα μέτρα, αλλά ξεκαθάρισε πως εξαρτάται από το ποια σενάρια θα επαληθευτούν, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ή οι πιο αισιόδοξες από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Θα υπάρξει ακόμη ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το 2019 και το 2020. Πρόκειται για ένα πλαίσιο, που δεν είχαμε στις περιπτώσεις άλλων κρατών υπό πρόγραμμα και συνδέεται με τις αποφάσεις, που λήφθηκαν για την ανάγκη νέων έκτακτων μέτρων εφόσον υπάρξει ανάγκη κατά τη διάρκεια των ετών 2019 και 2020», τόνισε ο Βίζερ και προσέθεσε πως η ελληνική οικονομία θα είναι σε ειδική εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% των χρεών της.

Τέλος, σε σχέση με την εκτίμησή του ΔΝΤ για ανάγκη επισκόπησης του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών ο Βίζερ ανέφερε πως θεωρεί περιττό έναν τέτοιο έλεγχο δεδομένης της εποπτείας από το SSM. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, αλλά με όσους έχω μιλήσει θεωρούν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χαίρει σωστής εποπτείας. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη θετική αυτή εικόνα μέχρι το τέλος του προγράμματος θα πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι το πλαίσιο μέτρων που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα και αφορούν στις τράπεζες θα εφαρμοστεί», ανέφερε.