ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «αναμονή» οι θεσμοί για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

Reuters

Οι συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης είναι αυτή την περίοδο «περιορισμένες» ως προς τη θεματολογία τους και αναμένεται να παραμείνουν έτσι μέχρι να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση. Το ποιοι θα είναι οι κυβερνητικοί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά κυρίως το περιεχόμενο της «Συμφωνίας Κυρίων» ανάμεσα στα συνεργαζόμενα κόμματα της νέας κυβέρνησης έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική υπόθεση. Αφενός, διότι αυτή η συμφωνία θα κρίνει το ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας την επόμενη τετραετία, αφετέρου διότι θα αποτελέσει τον οδηγό για την οικονομική πολιτική της Γερμανίας τόσο εντός της χώρας, όσο και εντός της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η μετεξέλιξη της ευρωζώνης απασχόλησε τη συνάντηση που είχε χθες στο Διοικητήριο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί με κάποιους εκ των 16 Ευρωπαίων εκτελεστικών διευθυντών και αναπληρωτών εκτελεστικών διευθυντών του Ταμείου, παρουσία και του Έλληνα διευθυντή Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Στη συνάντηση αυτή ο Πιερ Μοσκοβισί -κάθισε δίπλα στον Στέφεν Μάγιερ, εκπρόσωπο της Γερμανίας στο ΔΝΤ– ανάλυσε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μετεξέλιξη της ευρωζώνης σε μια περισσότερο οικονομική ένωση, με τη σύσταση θέσης μόνιμου υπουργού Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και τη δημιουργία δομών καλύτερης παρακολούθησης των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών μελών.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε συνοπτικά και στο θέμα της Ελλάδος εκφράζοντας στους Ευρωπαίους εκτελεστικούς διευθυντές του Ταμείου τη στήριξη της Κομισιόν στις προσπάθειες εξόδου της χώρας μας από τα προγράμματα διάσωσης.

Αυτό που καταδείχτηκε από τη συνάντηση στο αρχηγείο του ΔΝΤ είναι πως η εκλογική διαδικασία της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν έως το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης – διαδικασίες που μπορεί να απαιτήσουν ακόμη και δύο μήνες- έχουν περιορίσει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους των θεσμών, καθώς χρειάζονται «καθαρή εντολή» από το Eurogroup σε μια σειρά ζητημάτων και στην παρούσα «μεταβατική φάση» αυτή η εντολή δεν είναι διαθέσιμη.

Ενδεικτικά για όσο ο ορίζοντας στο θέμα της αποκρυστάλλωσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους παραμένει «θολός» το ΔΝΤ δεν μπορεί παρά να διατηρήσει το καθεστώς της «επί της αρχής» συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές. «Περιμένουμε όλοι τις γερμανικές εκλογές και μετά θα συζητήσουμε για χρονοδιαγράμματα», ανάφερε για το θέμα στο CNN Greece πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου δεν θα πρέπει να θεωρείται καθοριστικό για το χρόνο της δρομολόγησης των αποφάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς βάσει των αποφάσεων του Eurogroup οι σχετικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, με την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η χώρα μας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγεί πως το γεγονός πως οι εξελίξεις εκτός Ελλάδος πηγαίνουν αργά, καθιστά μεγαλύτερη την ανάγκη να τρέξει η κυβέρνηση την τρίτη αξιολόγηση, καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρόοδό της. Το να πάει η κυβέρνηση με κλεισμένες εκκρεμότητες στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα της επιστρέψει να ανοίξει εγκαίρως τις συζητήσεις για τη φύση της εξόδου από το Μνημόνιο (με ή χωρίς προληπτική γραμμή), για το χρόνο και τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και τη συζήτηση για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης