Πώς η Κίνα «μπλοκάρει» τις αποφάσεις του ΚΑΣ για το Ελληνικό
Ούτε αυτή την εβδομάδα - και ενδεχομένως ούτε την επόμενη - θα συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το αρχαιολογικό ζήτημα του Ελληνικού. Ο λόγος; Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου μετέβη στο Πεκίνο όπου θα παραμείνει έως τις 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Κίνας. Μαζί της θα απουσιάζει στην Κίνα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που εκ της θέσεώς της προΐσταται του ΚΑΣ.
Το Μαξίμου εμφανίζεται δυσαρεστημένο για τους χειρισμούς Κονιόρδου, πιέζει για άμεση επίλυση του ζητήματος, και σύμφωνα με κάποιες πηγές δεν αποκλείεται η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη να επιστρέψει νωρίτερα από την υπουργό. Ταυτόχρονα και παρά τις πιέσεις που ασκούνται προς όλες τις πλευρές, λύση που να ικανοποιεί τους πάντες δεν έχει ακόμη βρεθεί, παρότι κάποια στιγμή οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει κοντά σε ένα βασικό πλαίσιο συνεννόησης.
Επρόκειτο για το τρίτο από τα σενάρια που έχουν μέχρι σήμερα πέσει στο τραπέζι και προβλέπει να καταλήξει το ΚΑΣ σε μια απόφαση που να επιβάλλει τέτοιους όρους, οι οποίοι θα δεσμεύουν τον επενδυτή για τις κινήσεις που θα κάνει, κάθε φορά που θα βρίσκει αρχαία κατά την πρόοδο των έργων. Στην πράξη, πρόκειται για όρους ενισχυτικούς όσων προέβλεπε το μνημόνιο συνεννόησης το οποίο υπέγραψαν τον Ιούνιο το υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνικόν ΑΕ.
Τα δύο άλλα σενάρια που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και εκτιμάται ότι θα οδηγούσαν σε ξαφνικό θάνατο το έργο αφορούν είτε τη μερική κήρυξη (50%) της έκτασης ως αρχαιολογικού χώρου, είτε να ορισθούν ζώνες προστασίας γύρω από πέντε ορατά σημεία όπου έχουν ήδη βρεθεί αρχαία εντός του χώρου της