ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης προχώρησε στην απόσυρση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης προχώρησε  στην απόσυρση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Στην απόσυρση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στα αυτοτελή πρόστιμα και στη δυνατότητα να υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις και μετά την έκδοση εντολής ελέγχου προχωρεί η κυβέρνηση υπό το βάρος αντιδράσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης αν και αρχικά επιχείρησε να υπερασπιστεί τις σχετικές διατάξεις εν συνέχεια ανακοίνωσε πως θα τις αποσύρει και αφού αναδιατυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια θα τις καταθέσει με νέο νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο κ. Αλεξιάδης αρχικά είχε αναφέρει πως με το νομοσχέδιο δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης και λοιπών φορολογικών στοιχείων, αλλά στο εξής η μη έκδοση θα καταλήγει σε ουσιαστικές και όχι διαδικαστικές παραβάσεις. Για τις ουσιαστικές αυτές παραβάσεις όπως τόνισε θα επιβάλλονται τα πρόστιμα των άρθρων 58, 58Α και 59 του Ν. 4174/2013, δηλαδή 50% στο φόρο εισοδήματος, 50% στο ΦΠΑ και 50% στους παρακρατούμενους.

"Για όλους έχει έννοια ο έλεγχος, ακόμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, γιατί θα προσαυξάνεται ο φόρος εισοδήματος. Εξάλλου αυτά τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πολύ μικρή εισπραξιμότητα", είπε σχετικά.

Σχετικά με τη δυνατότητα να υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις και μετά την έκδοση εντολής ελέγχου ο κ. Αλεξίαδης είπε πως αυτές οι διατάξεις αποσκοπούν στην ταχύτερη απόδοση των φόρων που αναλογούν σε φορολογητέα ύλη που δεν έχει περιληφθεί στις αρχικές δηλώσεις (εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενοι, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ κλπ).

Στη βάση αυτή υποστήριξε πως τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις που οι δηλώσεις υποβάλλονται μετά την έκδοση της εντολής ελέγχου είναι ίδια με τα πρόστιμα που επιβάλλονται μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου.

"Με τον τρόπο αυτό παρέχουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν, τα έσοδα να αυξηθούν και να μην υπάρχουν περιθώρια διαφθοράς ως προς το πότε θα ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη Βουλή πριν αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις.