Αξιολόγηση: Ταξίδι «αστραπή» του Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα
Στην Αθήνα βρέθηκε για λιγότερο από 24 ώρες ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, προκειμένου να συντονίσει θέματα τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα μας, λίγο πριν αφιχθούν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την έναρξη της αξιολόγησης.
Ο Κοστέλο, αφίχθη την Παρασκευή στην Αθήνα, είχε πολύωρες διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές και ακολούθως αναχώρησε. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece στο επίκεντρο των επαφών του στελέχους της Κομισιόν βρέθηκαν θέματα που σχετίζονταν με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης, αλλά και η υλοποίηση και των 113 προαπαιτούμενων που υπολείπονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος σε 11 μήνες από σήμερα.
Η παρουσία Κοστέλο στην Αθήνα σχετίζεται με τη συνάντηση που είχαν την παρελθούσα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, από την οποία προέκυψε η βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη Νοεμβρίου και να κλείσει την αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση των 4,8 δισ. ευρώ!
Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων, τις ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, τον επανυπολογισµό των κύριων συντάξεων για να προκύψει η προσωπική διαφορά, η οποία και θα περικοπεί, να προχωρήσει την αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, να περιορίσει τους συμβασιούχους στους Δήμους, να δρομολογήσει την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, να ενεργοποιήσει το Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και να βάλει πωλητήριο στο 40% των λιγνιτικών μονάδων της ∆ΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά την τρίτη αξιολόγηση θεωρούνται μεν «βατά», θα εξαρτηθούν δε από τις ορέξεις του ΔΝΤ και το ρόλο που θα διαδραματίσει στις αξιολογήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται ήδη από την Κυβέρνηση εντός του 2018 να μην διεξαχθούν τρεις, αλλά μία και μόνον αξιολόγηση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα στην οικονομία. Κανονικά η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει αξιολογήσεις τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2018, από τις οποίες θα λάβει 13,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στον ειδικό λογαριασμό που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία του αποθεματικού ασφαλείας για την έξοδο στις αγορές.
Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί η αξιολόγηση να γίνει μετά τον Απρίλιο όταν και θα έχουν επικυρωθεί τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 από την Eurostat, ώστε να μη δοθεί χώρος στο ΔΝΤ να κάνει σπέκουλα με τα ελληνικά δημοσιονομικά μεγέθη. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.