ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τί αποκάλυψε ο Γ. Κατρούγκαλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη θέσπιση εθνικής σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης, ίσης με το 60% του μέσου εισοδήματος, προτείνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία για όλους εκείνους που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Όπως διευκρινίστηκε από τον υπουργό, η εθνική σύνταξη δεν θα αποτελεί κατώτατη σύνταξη, αλλά η βάση στην οποία θα προστίθεται κάθε φορά η σύνταξη που χρηματοδοτείται με εισφορές βάσει του ισχύοντος αναδιανεμητικού συστήματος.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται σύνταξη με όμοιους κανόνες για όλους. Αυτή θα παρέχεται με βάση το υφιστάμενο σύστημα προκαθορισμένων παροχών (όχι νοητής κεφαλαιοποίησης) με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό η καταβολή εισφορών θα γίνεται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.

Για τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας ανέλυσε δύο σενάρια. Στο πρώτο τα επικουρικά και επαγγελματικά ταμεία ιδιωτικού δικαίου που δίνουν επικουρική σύνταξη θα ενταχτούν στο ΕΤΕΑ. Στο δεύτερο η επικουρική σύνταξη θα προστίθεται στην κύρια σύνταξη με σκοπό την εξασφάλιση υψηλότερης συνολικής σύνταξης.

Σε σχέση με τις ενοποιήσεις ταμείων ο υπουργός Εργασίας απεκάλυψε πως στόχος είναι η δημιουργία ενός ταμείου κυρίας σύνταξης με επιμέρους υποδιοικήσεις για τη σύνταξη μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, επιστημόνων και αγροτών. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ΟΓΑ και ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Σε σχέση με την μνημονιακή υποχρέωση για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,7 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό το 2016 ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως επιδίωξη είναι να μην καλυφθεί αποκλειστικά από μειώσεις συντάξεων, αλλά και από αύξηση εισφορών.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά επανυπολογισμός με βάση ενιαίο συντελεστή και εξασφάλιση των χαμηλών συντάξεων με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς. Τέλος, ξεκαθάρισε πως οι πρόωρες συντάξεις θα εξαιρεθούν από την εξασφάλιση προσωπικής διαφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης