ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η «χαρτογράφηση» των δαπανών του Δημοσίου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης EUROKINISSI

Στη διάψευση δημοσιευμάτων που υποστήριζαν πως το έργο της επισκόπησης δαπανών (spending review) των υπουργείων και των εποπτευομένων από αυτά φορέων αντιμετωπίζει καθυστερήσεις προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο διαβεβαιώνει πως η διαδικασία της επισκόπησης των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου εξελίσσεται απρόσκοπτα και αποτελεσματικά.

«Η χαρτογράφηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα των εξοικονομήσεων θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου 2017. Υπενθυμίζουμε ότι στόχος της επισκόπησης είναι η ανακατανομή των πόρων, προκειμένου να ενισχυθεί ο κοινωνικός προϋπολογισμός», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το εγχείρημα της «χαρτογράφησης» της σπατάλης των υπουργείων τελεί υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος συντονίζει τις ειδικές ομάδες εργασίας που θα προχωρήσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην ολοκλήρωση του εν λόγω έργου. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός είναι ο εμπνευστής της όλης προσπάθειας. Ήδη από τις αρχές του 2016 έχει μεθοδεύσει τη λήψη τεχνικής βοήθειας από τη Βρετανία, την πιλοτική εφαρμογή της επισκόπησης δαπανών σε τρία υπουργεία και την εφαρμογή του review στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης.

Όπως προαναφέρθηκε στόχος του spending review δεν είναι η περικοπή αποτελεσματικών και κοινωνικά ωφέλιμων δαπανών, αλλά η αντιμετώπιση της σπατάλης, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να κατευθυνθούν σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

Την τελευταία φορά που το ζήτημα τέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, τον Ιούλιο, ο κ. Χουλιαράκης ζήτησε από τους υπουργούς να επισπεύσουν, ώστε να μη χρειαστεί να κάνει το Γενικό Λογιστήριο «μονομερώς» προσαρμογές έως 10% στις πρωτογενείς δαπάνες υπουργείων και φορέων. Να σημειωθεί πως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει την πλήρη συνεργασία των υπουργείων για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Αν και δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος δημοσιονομικός στόχος αυτή τη στιγμή, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια περιστολής δαπανών έως και κατά 400 εκατ. ευρώ χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δημόσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης