ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη από Μακρόν - Τζεντιλόνι εν όψει της τρίτης αξιολόγησης προσδοκά το Μαξίμου

AFP

Να καλλιεργήσει τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας αξιοποιώντας την οικονομική διπλωματία επιδιώκει η κυβέρνηση και προς το σκοπό αυτό δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 7-8 Σεπτεμβρίου και του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στις 14 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός. Αφενός θέλει να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού πιθανές μαξιμαλιστικές αξιώσεις των θεσμών κατά την τρίτη αξιολόγηση, έχοντας την γάλλο- ιταλική στήριξη. Αφετέρου θέλει να δείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς χωρίς ιδεοληψίες και προσανατολισμένο στην αειφόρο ανάπτυξη στο πλαίσιο βιώσιμων επενδύσεων.

Η Γαλλία εξέφρασε συστηματικά την υποστήριξή της προς την χώρα μας στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο σε διακηρυκτικό επίπεδο, αλλά και εμπράκτως κατά τις κρίσιμες συνόδους των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων. Η στήριξη της Γαλλίας δεν είναι άλλωστε ανεξάρτητη από τις αρχές που συνδέουν τις δύο χώρες για μια ισχυρή Ευρώπη που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια. Και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει ακόμη στενότερη συνεργασία με την κυβέρνηση Μακρόν την επομένη των γερμανικών εκλογών.

Η Γαλλία ήδη εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα στο μέτωπο των επενδύσεων και ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ενθαρρύνει τους επενδυτές που θα τον συνοδεύουν στην Ελλάδα να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας για να βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας της. Στη βάση αυτή έχει αρχίσει ήδη κατά πληροφορίες και διαμορφώνεται μια μεγάλη ατζέντα επενδυτικών σχεδίων. Το ενδιαφέρον των γαλλικών εταιρειών εστιάζεται ιδιαίτερα στα πεδία της ενέργειας, της ύδρευσης και των υποδομών-κατασκευών, στον τουρισμό, στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και στην αμυντική βιομηχανία. Να σημειωθεί πως στην Αθήνα θα βρεθούν οι ηγεσίες των γαλλικών κολοσσών Accor, Arbus, Suez, Thales, Total, Vinci, EDF, Alstom, Grupe PSΑ, κ.α..

Εξίσου σημαντική με την επίσκεψη Μακρόν θεωρούν στην κυβέρνηση την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του Πρώτου Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις σε οικονομία και μεταναστευτικό και έχουν εκφράσει πολλές φορές ομοειδείς θέσεις για τον τρόπο που οι χώρες του Βορρά αντιμετωπίζουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Στο τραπέζι των συζητήσεων Τσίπρα – Τζεντιλόνι αναμένεται να τεθεί και το θέμα των επενδύσεων με τους Ιταλούς να έχουν αποκτήσει πρόσφατα σημαντική παρουσία στις ελληνικές μεταφορικές υποδομές μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ έχουν διαρκεί παρουσία και στο χώρο της ενέργειας.

Στο μέτωπο αυτό ωστόσο έχει προκύψει ένα αγκάθι στο οποίο πιθανότατα να αναφερθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός. Πρόκειται για την επένδυση της ιταλικής Enel στο ακρωτήριο Καφηρέας στην Εύβοια που αφορά στη δημιουργία αιολικού πάρκου 154 MW.

Η Enel επενδύει περίπου 300 εκατ. ευρώ για να συνδεθεί η συστοιχία αιολικών πάρκων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το έργο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 129.000 νοικοκυριών, αποσοβώντας παράλληλα την εκπομπή 433.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Η επένδυση έχει εκκινήσει καθώς έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και ενώ η Enel είχε παραγγείλει τις γεννήτριες, το Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από προσφυγή τοπικού φορέα και κατοίκων αποφάσισε την αναστολή όλων των εργασιών ως τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν και θα λάβει την οριστική απόφασή του. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια επένδυση αιχμής, το ιταλικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και εκτιμάται πως θα ζητηθεί από το Μαξίμου να επιληφθεί της υποθέσεως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης