ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε οι κάτοχοι μετοχών και ομολόγων δεν πληρώνουν φόρο υπεραξίας

Προχωρώντας σε διευκρινίσεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας μετοχών, ομολόγων και παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκαθάρισε πως αυτό που φορολογείται με συντελεστή 15% είναι το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων και όχι η απλή κατοχή τους. Ξεκαθάρισε δε εμφατικά πως το κέρδος ή η ζημιά από την απλή αποτίμηση μετοχών, ομολόγων και παραγώγων που κατέχει φυσικό πρόσωπο δεν αποτελεί αντικείμενο του φόρου εισοδήματος.

Η σχετική εγκύκλιος του Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ξεκαθαρίζει πως σύμφωνα με το νόμο 4172/2013 κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης μετοχών εισηγμένων και μη επιχειρήσεων, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης, αλλά και μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και φορολογείται με συντελεστή 15%.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ειδικά για τις μετοχές, τα ομόλογα και τα παράγωγα οι διατάξεις του νόμου 4172/2013 έχουν εφαρμογή, εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής. Ως μετοχές των περιπτώσεων αυτών νοούνται τόσο αυτές των ημεδαπών όσο και των αλλοδαπών εταιρειών (διαπραγματεύσιμες και μη σε χρηματιστηριακή αγορά), καθόσον ο νόμος δεν κάνει διάκριση.

Ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε. Τυχόν δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την αγορά ή την πώληση των τίτλων συμπεριλαμβάνονται στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης και δεν προστίθενται ή αφαιρούνται, αντίστοιχα. Σε περίπτωση κατά την οποία ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό, η εν λόγω ζημία μεταφέρεται για τα επόμενα πέντε έτη και συμψηφίζεται μόνο με μελλοντικά κέρδη υπεραξίας, τα οποία προκύπτουν από συναλλαγές σε προαναφερόμενους τίτλους.

«Από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω προκύπτει ότι η φορολόγηση της υπεραξίας ή αντίστοιχα η μεταφορά ζημίας για πέντε έτη, αφορά μόνο στις πραγματοποιηθείσες μεταβιβάσεις τίτλων και όχι στην υπερτίμηση ή υποτίμηση αυτών, καθόσον το κέρδος ή η ζημιά από την αποτίμηση των τίτλων που κατέχει φυσικό πρόσωπο, δεν αποτελεί αντικείμενο του φόρου εισοδήματος. Συνεπώς, η εν λόγω ζημία, είτε προέρχεται από αποτίμηση τίτλων ημεδαπής είτε από τίτλους αλλοδαπής προέλευσης, δεν αναγνωρίζεται φορολογικά και δεν εκπίπτει από το εισόδημα φυσικού προσώπου, ως μη προβλεπόμενη από τις κείμενες διατάξεις», καταλήγει η εγκύκλιος του κ. Πιτσιλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης