ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» Goldman Sachs για την ενσωμάτωση των προσφύγων

EUROKINISSI/ TΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Με μελανά χρώματα περιγράφει μελέτη της Goldman Sachs τις επιδόσεις της Ελλάδος στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων, εστιάζοντας κυρίως στην υψηλή ανεργία με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς.

Η επενδυτική τράπεζα μετρά την οικονομική ενσωμάτωση των μεταναστών αξιολογώντας την αφομοίωσή τους στην αγορά εργασίας. Προς το σκοπό αυτό συγκρίνει στοιχεία για το ποσοστό ανεργίας των μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς μεταξύ τους, αλλά και με εκείνα των γηγενών Ελλήνων.

Η λογική πίσω από τη σύγκριση αυτή είναι ότι όταν τα παιδιά των μεταναστών (δεύτερη γενιά) έχουν μικρότερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τους γονείς τους τότε η οικονομική ενσωμάτωση είναι μεγάλη. Αντιθέτως όταν δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ των γενεών, τότε η διαδικασία ενσωμάτωσης χαρακτηρίζεται προβληματική. Αυτή είναι και η περίπτωση της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η διαφορά στα επίπεδα ανεργίας μεταξύ των γηγενών Ελλήνων και των μεταναστών πρώτη γενιάς ξεπερνά περίπου το 8,5%, ενώ η διαφορά στα επίπεδα ανεργίας μεταξύ των Ελλήνων και των μεταναστών δεύτερης γενιάς ξεπερνά το 9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το πρώτο τρίμηνο του 2017, η ανεργία εκείνων με ελληνική υπηκοότητα ήταν στο 22,8% και η ανεργία εκείνων με ξένη υπηκοότητα στο 32,1%.

Αν και η Goldman Sachs αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας ως σύνολο του πληθυσμού στην ΕΕ, επικεντρώνει στο γεγονός ότι η ανεργία επηρεάζει δυσανάλογα τον πληθυσμό των μεταναστών και ειδικά εκείνους της δεύτερης γενιάς. Το ίδιο εντοπίζει και σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Κατά την Goldman Sachs σε χώρες όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι υψηλό- όπως στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία (60,2% ανεργία στις ηλικίες έως 19 ευρώ)- οι μετανάστες δεύτερης γενιάς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις σε σύγκριση με τη γενιά των γονέων τους, η οποία μπορεί να έχει δημιουργήσει καριέρες σε καλύτερες εποχές.

Για την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών η επενδυτική τράπεζα αξιοποιεί στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου και παρατηρεί πως στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τη μετανάστευση η κοινωνική αποδοχή των προσφύγων είναι χαμηλότερη. Στο σημείο αυτό πάντως διαπιστώνει πως οι αντιδράσεις στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει και έχουν επιδεινωθεί στην Ιταλία.

Μεγάλες οι προκλήσεις

Τα στοιχεία της Goldman Sachs προκαλούν ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τους περίπου 60.000 μετανάστες που ήλθαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Δεδομένου ότι η ανεργία στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλή και ξεπερνά σταθερά το 21% η ενσωμάτωση των προσφύγων αυτών μοιάζει Ηράκλειος Άθλος.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας έχει προσφάτως διατυπώσει την εκτίμηση πως από τους 60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα θα μείνουν 25.000 και πως περίπου 10.000 δικαιούνται μεταφορά σε άλλη χώρα και 6.000 επανένωση οικογενειών.

Κατά τον κ. Μουζάλα, το 80% όσων παραμένουν στην Ελλάδα είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες, κάτι που υπό το πρίσμα των ευρημάτων της Goldman Sachs προκαλεί προβληματισμό, καθώς δείχνει πως η πίεση για την οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών τους επόμενους μήνες και χρόνια θα είναι διαρκώς αυξανόμενη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης