ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκό μέτωπο κατά των κινεζικών εξαγορών

AP

Μέτωπο κατά των εξαγορών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από κινεζικές εταιρείες συγκροτούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που θέλουν να αποτρέψουν την πώληση ευαίσθητων τεχνολογιών στο εξωτερικό.

Οι τρεις χώρες προτείνουν να αποκτήσει νέες εξουσίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε περίπτωση που μια ευρωπαϊκή εταιρεία στοχοποιείται για εξαγορά εταιρειών από χώρες εκτός ΕΕ. Ουσιαστικά με την πρότασή τους αυτή το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη ζητούν από τις Βρυξέλλες να διερευνά και να κρίνει εάν πίσω από διάφορες προτάσεις εξαγοράς κρύβονται πολιτικά κίνητρα από την Κίνα και άλλες χώρες που έχουν στόχο να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να αυξήσουν την επιρροή τους στη Γηραιά Ηπειρο.

Την παρέμβαση των τριών χωρών αποκάλυψε το περιοδικό «Politico», επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο που αφορά τον «έλεγχο των επενδύσεων», όπως αναγράφεται σε αυτό.

Με βάση το έγγραφο που έστειλαν στην Κομισιόν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε προτάσεις εξαγορών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς. Την τελική απόφαση θα λαμβάνουν οι εθνικές κυβερνήσεις με τη συνδρομή των Βρυξελλών.

Εάν πετύχει η συγκεκριμένη προσπάθεια, οι χώρες της ΕΕ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ στο να αποκρούουν τέτοια σχέδια εξαγορών. Το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα την ώρα που μια ακόμη κινεζική εταιρεία εκδηλώνει ενδιαφέρον για την εξαγορά ευρωπαϊκού κολοσσού.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motor έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ιταλοαμερικανικής Fiat Chrysler Automobiles (FCA) που κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα αυτοκίνητα Fiat και Jeep. Η Κίνα έχει θέσει μεταξύ άλλων ως στόχο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Στην Ευρώπη, οι προσπάθειες ξένων και κυρίως Κινέζων να αγοράσουν μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα. Παρόμοιες αντιδράσεις είχαν εκδηλωθεί, για παράδειγμα, πέρυσι όταν Κινέζοι θέλησαν να εξαγοράσουν τη γερμανική εταιρεία κατασκευής ρομποτικών μηχανισμών, την Kuka.

Πολλές από τις προσπάθειες των Κινέζων να αγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες εκλαμβάνονται πλέον ως κινήσεις για την απόκτηση τεχνολογίας με κάθε κόστος και όχι ως επιχειρηματικά σχέδια που εκπονούνται με βάση τη δυναμική ανάπτυξης των παγκόσμιων αγορών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης