Οι αγορές περιμένουν σήμα Ντράγκι για το ευρώ
Το ράλι του ευρώ έχει μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εξετάζει εάν θα προχωρήσει σε αλλαγές στη νομισματική της πολιτική. Οι αγορές περιμένουν κάποιο σήμα από τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι στη μεγάλη ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ του Κάνσας των ΗΠΑ.
Η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ακόμη και σε χώρες που μέχρι τώρα ήταν ασθενείς όπως η Ιταλία και η Ισπανία σε συνδυασμό με την ενίσχυση του πληθωρισμού αυξάνει τις πιθανότητες να ανακοινώσει η ΕΚΤ μέσα στο φθινόπωρο σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι θετικές αυτές προοπτικές σε συνδυασμό με τις πολιτικές προκλήσεις των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει σημαντική άνοδο του ευρώ κατά 12% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που εξάγουν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Ενώ στις αρχές του έτους η ισοτιμία του ευρώ άγγιζε το ένα δολάριο, πλέον έχει φτάσει στα 1,17 δολάρια. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του πραγματοποίησε η ΕΚΤ τον Ιούλιο και δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες μόλις ημέρες δείχνουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ανησυχεί ότι εάν ανακοινωθεί σχέδιο μείωσης της ποσο- τικής χαλάρωσης τότε το ενιαίο νόμισμα μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμη μεγαλύτερο άλμα.
Η επόμενη προγραμματισμένη επίσημη εμφάνιση του Ντράγκι πραγματοποιείται στο Τζάκσον Χολ στο διάστημα 24 έως 26 Αυγούστου στην ετήσια συνάντηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών και άλλων οικονομικών παραγόντων.
Η συνάντηση διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1978 και μετά με στόχο κεντρικοί τραπεζίτες, ακαδημαϊκοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες και ειδικοί να ανταλλάσσουν απόψεις περί νομισματικής πολιτικής. Το Τζάκσον Χολ έχει συνδεθεί με σημαντικές ανακοινώσεις εκ μέρους των τραπεζιτών.
Το 2014 ο Μάριο Ντράγκι είχε δώσει από εκεί σήμα ότι προχωρά στην υιοθέτηση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το 2016 η επικεφαλή ς της Fed Τζάνετ Γιέλεν είχε δώσει σήμα ότι η πορεία της οικονομία των ΗΠΑ είναι καλή, προκαλώντας ράλι του δολαρίου.