ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δώρο» 5 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη για την ελάφρυνση του χρέους

«Δώρο» 5 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη για την ελάφρυνση του χρέους
ΕΡΑ

Στην επιστροφή περίπου 5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος θα προχωρήσει σταδιακά η ευρωζώνη.

Αυτό προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ έχει περιληφθεί και ως πρόβλεψη στο «επί της αρχής» πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα.

Πρόκειται για τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν πριν το 2012 από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας. Τα συγκεκριμένα ομόλογα, γνωστά ως ANFAs και SMPs, δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI του 2012, αλλά ανταλλάχτηκαν ώστε να εξαιρεθούν.

Με την απόφαση του Eurogroup αποφασίστηκε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ομόλογα αυτά να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό σταμάτησε τον Ιούνιο του 2015 σε συνέχεια των ατυχών διαπραγματεύσεων και της στάσης του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Έτσι, έως σήμερα συνολικά 7,7 δισ. ευρώ από τα κέρδη των SMP και των ANFA τελούσαν σε εκκρεμότητα. Σημειώνεται πως αν και τα επιστρεφόμενα ποσά από τα ANFA’s και SMP’s δεν προσμετρούνται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο η είσπραξη τους θα κλείσει τρύπες στο μέτωπο των χρηματοδοτικών αναγκών.

Η γερμανική εφημερίδα Bild απεκάλυψε πως το Βερολίνο προτίθεται να επιστρέψει στην Ελλάδα 416,7 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank). Σύμφωνα με την Bild προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η ανάγκη για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση τα ANFAs και SMPs θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα αυτά θα μειώσει ισόποσα τις ανάγκες της χώρας για νέο δανεισμό έως το 2020.

Αυτά τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν ως μέρος της τεχνικής λύσης στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα περιλαμβάνει είτε την πρόωρη εξόφληση μέρους του ακριβού χρέους στο ΔΝΤ, είτε το πάγωμα των επιτοκίων, τον καθορισμό δηλαδή ανώτατου ορίου (capping) των επιτοκίων χωρίς αυτό να συνεπάγεται δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από κράτη-μέλη.