Ξανά στο τραπέζι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων
Φόρο υπεραξίας ακινήτων θα καταβάλουν το 2018 όσοι φορολογούμενοι πωλήσουν σπίτια, οικόπεδα ή αγροτεμάχια, σύμφωνα με όσα συμφώνησαν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο κυβέρνηση και θεσμοί. Ωστόσο το ζήτημα επιβολής του εν λόγω φόρου που έχει ψηφιστεί από το 2014 δεν είναι απλό, καθώς σχετίζεται και με τη δημιουργία συστήματος υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.
Να σημειωθεί πως η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ανεστάλη για τα έτη 2015, 2016 και 2017 με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, ωστόσο σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο από τον προσεχή Ιανουάριο θα επανέλθουν σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Αυτό σημαίνει πως η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει πλέον την 31η Δεκεμβρίου 2017 και πως θα επανέλθει σε ισχύ από το επόμενο έτος.
Να σημειωθεί πως ο φόρος έχει συγκεντρώσει την κριτική των παραγόντων της κτηματαγοράς. Όπως υποστηρίζουν ο φόρος υπεραξίας στην πράξη είναι τροχοπέδη στις συναλλαγές, και τελικά θανατηφόρος για τα δημόσια έσοδα. Απέτυχε δε και τις τέσσερις φορές που επιχειρήθηκε η εφαρμογή του στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ δεν μπορούμε να συζητούμε για υπεραξία ή να ελπίζουμε, στις συναλλαγές επί των ακινήτων, όταν δεν υπάρχει κτηματαγορά σε λειτουργία και όταν οι πραγματικές αξίες εκμηδενίζονται από το ίδιο το φορολογικό σύστημα, και ιδίως από τον ΕΝΦΙΑ, και τα ακίνητα κυριολεκτικά σήμερα «ξεπουλιούνται».
Δεδομένου μάλιστα του ότι δεν υπάρχει διαδικαστική δυνατότητα απρόσκοπτης υποστήριξης του συστήματος υπολογισμού και καταλογισμού του φόρου υπεραξίας, πολλοί διαβλέπουν μια νέα νομοθετική παράταση της αναστολής εφαρμογής του φόρου υπεραξίας.