ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία και Γερμανία κατά της φοροαποφυγής πολυεθνικών

Γαλλία και Γερμανία κατά της φοροαποφυγής πολυεθνικών
Reuters

Την υιοθέτηση κοινής φορολογικής πολιτικής με τη θέσπιση ενιαίου ανώτατου συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων, πρώτα με τη Γερμανία και μετά με τις λοιπές χώρες της ευρωζώνης, έχει βάλει σκοπό ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει επίσης να κάνει μέτωπο με το Βερολίνο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροαποφυγής πολυεθνικών, οι οποίες σήμερα μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες ώστε να μην πληρώνουν μεγάλους φόρους στην Ευρώπη.

Τον οδικό χάρτη του Μακρόν αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ. Οπως είπε, αντικειμενικός στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2018 να έχει υιοθετηθεί από τη Γαλλία και τη Γερμανία κοινός ανώτατος φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων ώστε το ντιλ αυτό να αποτελέσει τη βάση για εναρμόνιση του συντελεστή σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Κάτι τέτοιο πάντως αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από χώρες του ευρώ όπως η Ιρλανδία, όπου ο εν λόγω συντελεστής φτάνει ακόμη μόλις το 12,5%. Σήμερα ο φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων στη Γερμανία είναι από 30% έως 33%, το ίδιο και στη Γαλλία.

Ο Λε Μερ επανέλαβε την υπόσχεση του Μακρόν να μειωθούν οι φόροι αυτοί κατά 25% τα επόμενα πέντε χρόνια και ζήτησε από ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλότερους συντελεστές να τους αυξήσουν. Ο Μακρόν θέλει επίσης να μειωθούν οι φόροι που επιβάλλονται σε επενδυτικά προϊόντα και να αναθεωρηθεί η εργατική νομοθεσία ώστε να γίνει η χώρα του πιο ελκυστικός προορισμός για επενδυτές.

Η Γαλλία θέλει να απλοποιηθούν οι κανόνες για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας. Στόχος είναι η ρύθμιση αυτή να αφορά κυρίως αμερικανικές εταιρείες όπως η Google, η Apple, η Facebook και η Amazon.Πολλές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη χρησιμοποιούν παραθυράκια στη νομοθεσία και μεταφέρουν νόμιμα τα κέρδη τους σε άλλες χώρες για να φορολογηθούν με χαμηλότερους συντελεστές.

Οπως είπε ο Λε Μερ, οι ΗΠΑ και η Κίνα υπερασπίζουν σθεναρά τα οικονομικά τους συμφέροντα και είναι πλέον καιρός να κάνει κάτι ανάλογο και η ενωμένη Ευρώπη. Ο Μακρόν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη Γαλλία, οι οποίες σήμερα δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις σε χώρες όπου η φορολογία και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι χαμηλότερες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση Μακρόν για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, το Παρίσι στρέφεται ξανά στον παραδοσιακό σύμμαχο της Γαλλίας, τη Γερμανία.