Αποκλειστικό CNN Greece: Τι αποκαλύπτουν τα ημερολόγια του Τζακ Λιου για την κρίση του 2015
Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες άλλων πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης που έχουν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Ένας εξ αυτών είναι ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος είχε ενεργό ανάμειξη στις διεργασίες που κράτησαν την Ελλάδα εντός του ευρώ τους κρίσιμους μήνες του 2015. Ο Λιου θα βρεθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ως βασικός ομιλητής σε συνέδριο του Economist με τίτλο «Πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε; Ζωτικές ερωτήσεις για την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα» και αναμένεται να παραθέσει τη δική του εκδοχή για το πώς απεφεύχθη το Grexit.
Σε κάθε περίπτωση, η ενεργή ανάμιξη των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Ομπάμα στην προσπάθεια αποφυγής του Grexit, αποτυπώνεται στα επίσημα ημερολόγια του τέως υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2015. Σύμφωνα με αυτά, ο Τζακ Λιου είχε 25 διαφορετικές επικοινωνίες με Έλληνες αξιωματούχους μέσα στο 2015 εκ των οποίων οι 11 με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 6 με τον Γιάνη Βαρουφάκη και 8 με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η «απομόνωση» Βαρουφάκη
Η έρευνα του CNN Greece στα ημερολόγια του τέως υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ είναι αποκαλυπτική για το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε μετά τα μέσα Απριλίου 2015 να συνομιλεί απευθείας με το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και όχι με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Τζακ Λιου με το Γιάνη Βαρουφάκη ήταν στις 30 Ιανουαρίου 2015 όταν και ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συνεχάρη τον ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του. Ακολούθησαν δύο ακόμη επικοινωνίες το Φεβρουάριο του 2015 (18 και 19 Φεβρουαρίου), πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου στο οποίο αποφασίσθηκε ουσιαστικά η συνέχιση της Μνημονιακής πορείας της Ελλάδος.
Λιου και Βαρουφάκης είχαν δύο ακόμη τηλεφωνικές συνομιλίες στις 9 και 27 Μαρτίου, ενώ η πρώτη -αλλά και τελευταία - δια ζώσης επικοινωνία τους έλαβε χώρα στις 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Μετά από εκείνη τη συνάντηση – το περιερχόμενο της οποίας το γνωρίζουν μόνον οι συμμετέχοντες σε αυτή- ο Αμερικανός υπουργός σταμάτησε να επικοινωνεί με τον Έλληνα υπουργό και άνοιξε απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μέσα στο Μάιο του 2015 ο Λιου είχε 4 τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό (στις 3, στις 10, στις 22 και στις 27 Μαίου). Άλλες τέσσερεις επικοινωνίες είχε με τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο του 2015, οπότε η κρίση κορυφώθηκε. Συγκεκριμένα, επικοινώνησαν στις 16, στις 22, στις 23 και στις 28 Ιουνίου. Μάλιστα, μετά το τηλεφώνημα της 23ης Ιουνίου ο Λιου συνομίλησε αμέσως μετά με τον Μπαράκ Ομπάμα και εν συνεχεία ξανακάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της Κομισιόν.
Ο κρίσιμος Ιούλιος
Ο Αμερικανός υπουργός είχε επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα τόσο μετά το διάγγελμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος (28 Ιουνίου) όσο και μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2015 είχε 6 φορές μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό (6,8,12,13,15 και 24 Ιουλίου) τόσο κατά την ημέρα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα (12/7), όσο και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, οπότε η ελληνική κυβέρνηση οδηγήθηκε στο συμβιβασμό με την ευρωζώνη και στις 15 Ιουλίου όταν και η συμφωνία ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή.
Από τις 8 Ιουλίου είχε εγκαινιασθεί και το κανάλι επικοινωνίας του Τζακ Λιου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά την αποχώρηση Βαρουφάκη από το κυβερνητικό σχήμα (τον Ιούλιο 2015 είχε 4 συνομιλίες στις 8,13,15 και 24). Στους μήνες που μεσολάβησαν έως το τέλος του 2015 οι κ. Λιου και Τσακαλώτος είχαν άλλες 4 επικοινωνίες και συγκριμένα στις 27 Αυγούστου, στις 9 Οκτωβρίου (συνάντηση στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ), στις 18 Νοεμβρίου και στις 20 Νοεμβρίου.
Σίγουρα οι 25 προαναφερόμενες επικοινωνίες του τέως Αμερικανού υπουργού με τους Έλληνες αξιωματούχους δεν μπορούν να θεωρηθούν λίγες, όμως είναι εάν συγκριθούν με τις επικοινωνίες που είχε ο Τζακ Λιου στο προαναφερόμενο διάστημα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Μόνον με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Λιου είχε 25 τηλεφωνικές επικοινωνίες και συναντήσεις, ενώ με τον Μάριο Ντράγκι μίλησαν 10 φορές και συναντήθηκαν 4. Αν και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το σύνολο των επαφών αυτών αφορούσε στην Ελλάδα, ωστόσο η περίοδος που αυτές συντελέσθηκαν συνηγορεί προς αυτό το συμπέρασμα.