ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: 140 προαπαιτούμενα πέρασαν, περισσότερα από 100 απομένουν

John Kolesidis/Reuters

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δημιούργησε μια ευφορία στους επενδυτές σχετικά με την στροφή της χώρας προς μια καλύτερη οικονομική κατάσταση. Ωστόσο μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, δεκάδες από τις 140 μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές είναι σε διάφορα στάδια υλοποίησης, ενώ περισσότερες από 100 απαιτούνται ακόμη για να μπορέσει η Ελλάδα να «ξεκλειδώσει» την δόση των 26.9 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Παρότι οι αποδείξεις της λιτότητας στην Ελλάδα είναι εμφανείς σε κάθε επίπεδο της ζωής των πολιτών, από τις μειώσεις εισοδημάτων έως το αυξανόμενο επίπεδο φτώχειας, η χώρα έχει δείξει λίγα σχετικά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, οι απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω μέτρα απειλούν να δυναμιτίσουν την πολιτική ατμόσφαιρα.

Το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το δικαστικό σύστημα, που απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα επιβολής, όπως αναφέρει στο Bloomberg, ο Γεράσιμος Μοσχονάς, επίκουρος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το πρόβλημα της... μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων

«Το εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού έχει πέσει κατά περίπου 40% κατά την διάρκεια της κρίσης, ο κίνδυνος φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 35,6%, οι περικοπές στις συντάξεις είναι τεράστιες και υπάρχει υπερφορολόγηση», αναφέρει.

«Η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι πολύ μικρότερη από τα επίπεδα που θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά το πρόγραμμα ‘βλέπει’ εντατικοποίηση της προσπάθειας», ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του Ιουλίου.

«Δεν υπάρχει καμία εφαρμογή» δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει ο κ. Μοσχονάς. «Το ελληνικό κράτος απέτυχε» να τις υλοποιήσει αφού ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο, λόγω έλλειψης πολιτικής θέλησης αλλά και απουσία τεχνικών γνώσεων.

«Αυτά που περνούν από τη Βουλή και αυτά που εφαρμόζονται είναι δύο διαφορετικά πράγματα», λέει ο Αριστείδης Χατζής , καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τροπολογίες και εγκύκλιοι μπορούν να αλλάξουν άρδην έναν νόμο, τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο ο νόμος εν τέλει ίσως να μην είναι εφαρμόσιμος.

Παράδειγμα αυτού οι ιδιωτικοποιήσεις και συγκεκριμένα το Ελληνικό. Η ιδιωτικοποίησή του ψηφίστηκε το 2010, η πώληση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2014, αλλά διάφορα ζητήματα – όπως ανακάλυψη αρχαιολογικών θησαυρών και αντιρρήσεις τοπικών αρχών – έχουν αδρανοποιήσει την διαδικασία.

Αυτή η αδυναμία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είχε αναφερθεί αναλυτικά και στην έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα. «Η Ελλάδα πασχίζει στον τομέα της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων», αναφερόταν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του πως καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επιτείνει την αβεβαιότητα και είναι υπεύθυνες για την απώλεια ευκαιριών, ενώ ζήτησε οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν προτεραιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης