Επαναφορά στην «κανονικότητα» των αγορών για την Ελλάδα
Με προίκα την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors το Ελληνικό Δημόσιο θα δρομολογήσει εντός της εβδομάδος τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Η εν λόγω έξοδος αν και είναι αποσυνδεδεμένη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οι οποίες είναι πλήρως καλυμμένες από τον ESM, έχει τεχνική αξία, καθώς θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων όλων των ελληνικών ομολόγων.
Η συγκεκριμένη έκδοση είναι αναμφίβολα ένα πρώτο αναγκαίο βήμα για την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές και θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και τη μείωση του κινδύνου χώρας.
Στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο ύψος του κουπονιού που θα πετύχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το όλο εγχείρημα. Τα μηνύματα από τις πρώτες επαφές των αναδόχων της έκδοσης με τους ξένους επενδυτές ήταν ενθαρρυντικά σε σχέση με το κόστος της, καθώς το επιτόκιο που ζήτησαν για να χρηματοδοτήσουν το Ελληνικό Δημόσιο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στο 4,7%, έναντι 4,95% που πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά την άνοιξη του 2014.
Ο πολιτικός προϊστάμενος του ΟΟΔΗΧ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, έχει δηλώσει πως «υπάρχουν τόσο οι προθέσεις όσο και οι προϋποθέσεις για την πρώτη έξοδο στις αγορές».
Κατά τον ίδιο «το ζητούμενο, στη συγκεκριμένη φάση, δεν είναι η εξεύρεση της φθηνότερης πηγής δανεισμού αλλά η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από τον πολιτικό δανεισμό του επίσημου τομέα».
Σε κάθε περίπτωση ότι καλό και να πετύχει ο ΟΔΔΗΧ στο σκέλος του επιτοκίου δανεισμού θα τεθεί σε κίνδυνο εάν δεν συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η ταχεία ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων και η προώθηση κομβικών ιδιωτικοποιήσεων, ικανών να αντιστρέψουν το επενδυτικό κλίμα.