ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σύντομα» συμφωνία για το χρέος βλέπει η Ντέλια Βελκουλέσκου

«Σύντομα» συμφωνία για το χρέος βλέπει η Ντέλια Βελκουλέσκου
H επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου IMF Staff Photograph

Την πεποίθηση πως η συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη βάση ρεαλιστικών παραδοχών θα έλθει σύντομα, εξέφρασε η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου ανέφερε πως η «κατ’ αρχήν» έγκριση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής από το Συμβούλιο του ΔΝΤ, σημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού το Ταμείο λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας που θα διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα του χρέους και υπό τον όρο ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα εφαρμόζεται πιστά.

Η κ. Βελκουλέσκου ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές νομοθέτησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία εισοδήματος και πως αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στη στήριξη του φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενή πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους για το διάστημα 2019-22. Κατά την ίδια μετά το 2022 το πλεόνασμα θα πρέπει να επιτρέπεται να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ και ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας της Ελλάδας, να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις και να μειώσει τους φόρους για τη στήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 η κ. Βελκουλέσκου το τοποθέτησε στο 2,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος είναι 3,5% του ΑΕΠ, δείχνοντας πως το Ταμείο θεωρεί πως θα υπάρξει απόκλιση. Ωστόσο, διευκρίνισε πως το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα. «Θεωρούμε ότι το επίπεδο του πλεονάσματος είναι κατάλληλο και δεν ζητάμε νέα μέτρα», είπε η κ. Βελκουλέσκου.

Αισιοδοξία για το χρέος

Αισιόδοξη εμφανίσθηκε για το θέμα του χρέους, παρά το γεγονός ότι στην έκθεση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, το ΔΝΤ επιμένει ότι με τις σημερινές παραδοχές οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα υπερβούν το όριο του 15% του ΑΕΠ ήδη από το 2028 και το όριο του 20% από το 2033, φθάνοντας το 45% το 2060!

«Το χρέος της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμο. Μια στρατηγική μείωσης του χρέους που βασίζεται στη διατήρηση πρωτοφανών πρωτογενών πλεονασμάτων ή υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για παρατεταμένες χρονικές περιόδους δεν είναι αξιόπιστη, ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των προγραμματισμένων πολιτικών», ανέφερε.

Η ίδια εκτίμησε ωστόσο πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα επιτευχθεί σύντομα και πως η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να διευκολύνει την αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές, επιτρέποντας την άρση των capital controls πριν από το τέλος του προγράμματος.

«Υπάρχουν καλές προσδοκίες για να φθάσουμε σε συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά και στο σημείο αυτό εξήγησε πως λόγο του προχωρημένου των συζητήσεων το Ταμείο δεν κατέθεσε στην έκθεση του συγκεκριμένες τεχνικές μείωσης του χρέους.

Σε σχέση με την αλλαγή που επέφερε στο «ταβάνι» του χρέους το ΔΝΤ μεταθέτοντας ως σημείο αναφοράς το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έναντι του χρέους της γενικής κυβέρνησης η κ. Βελκουλέσκου ξεκαθάρισε πως αυτό δεν έγινε μονομερώς αλλά σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. «Συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές, Υπήρχε συμφωνία και συνεννόηση για αυτό», υποστήριξε και διευκρίνισε πως το να χρησιμοποιείται ως βάση υπολογισμού το χρέος της γενικής κυβέρνησης ή της κεντρικής κυβέρνησης, εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των στατιστικών στοιχείων αφού το Ταμείο χρειάζεται εγκαίρως στοιχεία για να επιτελέσει το έργο του.

Ερωτηθείσα για το εάν η «κατ΄αρχήν» έγκριση θα έχει διορία, δηλαδή αν θα δοθεί προθεσμία στους Ευρωπαίους για να λάβουν τις αποφάσεις μείωσης του χρέους είπε πως δεν αποφασίσθηκε κάτι τέτοιο, ώστε να αποφευχθούν προσδοκίες που θα προκαλούσαν διαταραχές στις αγορές (market disruptions). Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως για να εκταμιευτεί η χρηματοδότηση των 1,6 δισ. ευρώ θα χρειαστεί νέα έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου και νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Τέλος, αναφερθείσα στις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα το στέλεχος του ΔΝΤ εστίασε στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στην αγορά εργασίας και στο άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που εξακολουθούν να προστατεύονται.