ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς το «βαρίδι» του ΔΝΤ η έξοδος στις αγορές

Χωρίς το «βαρίδι» του ΔΝΤ η έξοδος στις αγορές
IMF Staff Photograph

Με τους διεθνείς επενδυτές να κρατούν σχεδόν «αδιάφορη» στάση για το εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα του σημερινού Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα και με την Standard & Poor's να προεξοφλείται πως θα δώσει αύριο «θετικό» χρησμό για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγει στις αγορές με ευνοϊκές συνθήκες, μετά από τρία χρόνια απουσίας και απαξίωσης.

«Τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι γνωστά. Για την ακρίβεια είναι παραπάνω από γνωστά. Η χώρα δεν αντιμετωπίζει χρηματοδοτικές ανάγκες, εμφανίζει μεταρρυθμιστική βούληση, έχει την πλήρη στήριξη των Ευρωπαίων και αργά ή γρήγορα θα λάβει και τη διευθέτηση για το μέρος του χρέους που ωριμάζει μετά το 2022», τόνισε στο CNN Greece τραπεζικός αξιωματούχος, ερωτηθείς για το κατά πόσο οι σημερινές αποφάσεις του ΔΝΤ μπορούν να διαφοροποιήσουν θετικά ή αρνητικά τις συνθήκες για την Ελλάδα. Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs για τη χώρα μας στην οποία δεν γίνεται αναφορά στις αποφάσεις του ΔΝΤ.

Το γεγονός ότι οι αγορές δεν αποδίδουν μεγάλη αξία στις αποφάσεις του ΔΝΤ για την «επί της αρχής» έγκριση της νέας δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα αποδεικνύεται και από το ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων όχι μόνον δεν αυξήθηκαν χθες, αλλά αντιθέτως υπoχώρησαν στα χαμηλότερα ιστορικά τους επίπεδα, με το διετές ομόλογο να σημειώνει απόδοση 3,2% και το δεκαετές 5,2%.

Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συγκληθεί σήμερα στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η επίσημη ανακοίνωση για τις αποφάσεις του θα εκδοθεί κοντά στα μεσάνυκτα.

Μπορεί η προσοχή να έχει επικεντρωθεί στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία σε κάθε περίπτωση θα κρίνει ως μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε όρους ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών, ωστόσο αυτή η αρνητική έκθεση έχει προεξοφληθεί. Το εάν το λεγόμενο DSA εμπεριέχει στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτιμηθούν από τους επενδυτές μέλλει να καταδειχθεί, αλλά οι πρώτες πληροφορίες δεν προϊδεάζουν για κάτι τέτοιο.

Ενδιαφέρον θα έχει το τεχνικό κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ - πιθανότατα να μην δημοσιοποιηθεί σήμερα- καθώς θα περιγράφει τις αλλαγές που επέφερε το Ταμείο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χαμηλώνοντας το υφιστάμενο «ταβάνι» του χρέους (ceiling on the overall stock of government debt). Η υπόθεση αυτή έλαβε υπερβολική δημοσιότητα, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να θέτει προσκόμματα ακόμη και στα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα από τον ESM και κυρίως στο σχηματισμό του περίφημου αποθεματικού ασφαλείας των 9 δισ. ευρώ για το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο, και αυτό το θέμα έχει αντιμετωπιστεί με τρόπο μάλιστα απολύτως συμβατό με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τη μεθοδολογία των δανειστών.

Η προσοχή πλέον των αγορών στρέφεται στην έκθεση αξιολόγησης της Standard & Poor's που θα εκδοθεί αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η οποία εκτιμάται πως κατ΄ ελάχιστον θα αναβαθμίζει σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην καλύτερη περίπτωση θα αναθεωρεί επί τα βελτίω την υφιστάμενη αξιολόγηση «Β-/Β».

Με «προίκα» τη θετική αυτή αξιολόγηση και τη στήριξη των Ευρωπαίων η Ελλάδα θα εξέλθει στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, μέσω του οποίου υφιστάμενοι επενδυτές ομολόγων θα επεκτείνουν τις ωριμάνσεις των τίτλων που διακρατούν και ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2019 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, με νέα χρεόγραφα λήξης το 2022, αισθητά καλύτερης απόδοσης σε σχέση με τα υφιστάμενα.