Η Κομισιόν εξετάζει τη δημιουργία «κακών τραπεζών» για κόκκινα δάνεια 1 τρισ. ευρώ
Τα κόκκινα δάνεια σε ολόκληρη την ΕΕ εκτιμάται ότι στα τέλη του 2016 ανέρχονταν σε 1 τρισ. ευρώ, ήτοι στο 5% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγηθεί σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και η Κομισιόν εξετάζει ήδη τη δημιουργία «κακών τραπεζών» σε χώρες - μέλη της ευρωζώνης των οποίων χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει ήδη σχέδιο προτάσεων για το πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αυτές οι εθνικές κακές τράπεζες (οι λεγόμενες «bad banks»), το οποίο θα συζητηθεί στη συνέχεια από όλες τις χώρες. Επίσης οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στην τελευταία συνεδρίασή τους ότι οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για να μπορούν να καλύπτουν με αυτά απώλειες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η προσπάθειά αυτή, που περιλαμβάνει και αύξηση της εποπτείας των τραπεζών έπεσε στο τραπέζι, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βρουν τρόπους ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που σε πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Η ΕΚΤ έχει αναλάβει ήδη από το 2014 την εποπτεία των συστημικών τραπεζών της Ευρώπης με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Ηδη αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες αναζητούν τρόπους για να πουλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να τονώσουν τους ισολογισμούς τους.
Στην Ελλάδα ενώ οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας αγωνίζονται να βρουν λύση στο κρίσιμο θέμα των κόκκινων δανείων, η μικρότερη Attica Bank έχει καταστεί η πρώτη τράπεζα στη χώρα στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Aldridge EDC Specialty Finance για να συρρικνώσει την έκθεση της σε τέτοιου είδους δάνεια.
Ειδικότερα, η Attica Bank έχει μεταβιβάσει στον όμιλο Aldridge EDC Specialty Finance κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που σηματοδοτεί την μείωση στο μισό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιό της.
Η Attica Bank, με NPEs ύψους 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, ή το 61,8% των συνολικών δανείων, είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επισφαλών απαιτήσεων στην Ελλάδα. Μετά την τιτλοποίηση, η Attica Bank αναμένει ότι ο δείκτης NPE θα μειωθεί στο 39,5% από 61,8% και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων θα κυμανθεί στο 33% από 50%.