ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται μαχαίρι στις φορολογικές απαλλαγές των νοικοκυριών

Στο κρεβάτι του Προκρούστη βάζει η κυβέρνηση φοροαπαλλαγές που κοστίζουν σε ετήσια βάση στον προϋπολογισμό άνω των 2,6 δισ. ευρώ.

Στα πλαίσια του νέου Μνημονίου η Ελλάδα δεσμεύθηκε να επανεξετάσει το καθεστώς των φορολογικών απαλλαγών που παρέχει σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αλλά και φορείς, προκειμένου να «εξορθολογιστεί» το πλαίσιο φορολογίας και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Πρόκειται για νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ολικές ή μερικές απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος των νοικοκυριών (π.χ. ιατρικά έξοδα), και απαλλαγές για την κατοχή και τις συναλλαγές ακινήτων (εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στις μεταβιβάσεις και τις κληρονομιές). Ακόμη αφορούν και εκπτώσεις ή απαλλαγές από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Η πρώτη παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η σταδιακή άρση του καθεστώτος έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου που κόστιζε ετησίως 347 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Οι απώλειες για το Δημόσιο από την παροχή φορολογικών απαλλαγών ανέρχονται σε 1,262 δισ. ευρώ από τις απαλλαγές που σχετίζονται με τον ΦΠΑ, στα 972 εκατ. ευρώ από τις απαλλαγές που σχετίζονται με Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, στη φορολογία κεφαλαίου οι εκπτώσεις από το φόρο ανέρχονται σε 426 εκατ. ευρώ ετησίως, στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 275 εκατ. ευρώ και στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων σε 13,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που κατατέθηκε χθες με τον Προϋπολογισμό στη Βουλή, μονον από τις εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που επωφελούνται 1.141.575 φορολογούμενοι το Δημόσιο «χάνει» 426 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης