ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς προετοιμάζεται η έξοδος στις αγορές

Getty Omages/Ideal Images/ Milos Bicanski / Stringer

Πολιτικοοικονομικά αλλά και τεχνικά χαρακτηριστικά έχει η προσπάθεια εξόδου της Ελλάδος στις αγορές και για τον λόγο αυτό η προετοιμασία είναι πολυεπίπεδη.

Το «πολιτικό» σκέλος της προσπάθειας το έχει επωμιστεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος από σήμερα έως και την Παρασκευή θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος διαβουλεύεται για το θέμα με τους θεσμούς, αλλά και με τους εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης.

Το τεχνικό σκέλος το έχει επωμιστεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους υπό τον Στέλιο Παπαδόπουλο, που σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του Δημοσίου Rothschild & Cie τρέχουν τις συνεννοήσεις και τα σενάρια για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξετάζει την έκδοση πενταετούς ομολόγου, λήξης 2022, ύψους έως 3,5 δισ. ευρώ. Ο αρχικός στόχος για το επιτόκιο της έκδοσης τοποθετείται στο 4,75% - 4,85%, όταν το τελευταίο πενταετές ομόλογο που είχε εκδώσει η Ελλάδα το 2014 έφερε επιτόκιο 4,95%. Μεγάλο μέρος του υπό έκδοση χρεογράφου θα δοθεί σε κατόχους του πενταετούς ομολόγου του 2014 που κανονικά ωριμάζει τον Απρίλιο του 2019. Αυτό το ομόλογο έχει σήμερα απόδοση 3,7% και οι κάτοχοι του θα το ανταλλάξουν με χρεόγραφο που θα δίνει υψηλότερη απόδοση κατά 1%!

Πιο απλά το Δημόσιο δεν θα πάρει ζεστό χρήμα, αλλά θα ανταλλάξει τα παλαιά ομόλογα με νέα, κάτι που αναμένεται να επιδιωχθεί ως συναλλαγή ειδικά με τις ελληνικές τράπεζες που κατέχουν το 30% του ομολόγου του 2014. Με τον «υβριδικό» αυτό σχεδιασμό το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα μπορεί να καλύψει με ασφάλεια έως και το 70% της νέας έκδοσης με το επιτόκιο να κινείται στο εύρος που εκείνο επιθυμεί.

Να σημειωθεί πως με την έκδοση αυτή η Ελλάδα δεν αποσκοπεί στο να μαζέψει χρήματα, αλλά βασικά στο να φτιάξει μια καμπύλη επιτοκίων, καθώς η έξοδος στις αγορές θα επηρεάσει όλο το χρέος, από τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια έως το δεκαετές ομόλογο και ακόμη παραπέρα. Βασικός δε στόχος είναι να δοθεί στους υποψήφιους επενδυτές η αφορμή να ασχοληθούν ξανά με την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν σε ένα μακροχρόνιο ελληνικό κρατικό asset μετά από τρία και πλέον χρόνια.

Σε αυτή άλλωστε την πτυχή αναφέρθηκε και χθες από την Κροατία και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν. «Αυτό γίνεται για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να σταθεί μόνη της, χωρίς να χρειάζεται το ΔΝΤ και τον ESM και να έχει ξανά πρόσβαση στις αγορές. Αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε. Εάν η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει να βγαίνει στις αγορές αυτό θα είναι βεβαίως καλοδεχούμενο», ανέφερε σχετικά.

Η συμβολή της Rothschild

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει δώσει κίνητρο στον χρηματοοικονομικό της σύμβουλο Rothschild & Cie, ώστε να στεφθεί με επιτυχία η διαδικασία. Η γαλλική φίρμα έχει αναλάβει την παροχή διευκολύνσεων και υπηρεσιών, καθώς και την πραγματοποίηση των απαραίτητων επαφών με διάφορους βασικούς φορείς όπως διεθνείς επενδυτές, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αναφορικά με την προετοιμασία για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και προτάσεων σε θέματα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η Rothschild έχει λάβει ως προκαταβολή από το Δημόσιο ποσό 99.000 ευρώ, ωστόσο θα ανταμειφθεί με 3 εκατ. ευρώ (success fee) μόνον υπό την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου της εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων ωρίμανσης κατ’ ελάχιστο24 μηνών. Ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ θα δοθεί μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης.

Αυτό το χαρακτηριστικό της συμφωνίας δείχνει πως αμέσως μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου ο οίκος θα τρέξει τις προετοιμασίες για την επόμενη έκδοση που θα του υποδείξει ο ΟΔΔΗΧ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης